Dr. Milan Zver na seji politične skupine EPP: “Še je čas, da Evropska komisija dobi dobrega komisarja z jasno proevropsko usmerjenostjo”

image_pdfimage_print

Evropski poslanci SDS so se v sredo, 10. septembra, udeležili seje politične skupine Evropske ljudske stranke. “Ljudje ne morejo verjeti, da oseba, ki doma ne uživa nobene podpore, dobi podporo v Evropi,” je dejala Romana Tomc, Patricija Šulin pa: “Glasovala bom proti imenovanju komisarjev.”

Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke dr. Milan Zver je na srečanju uvodoma podal oceno političnih razmer v Sloveniji, kjer se oblikuje nova levo usmerjena vlada. Poudaril je, da je predsednica vlade v odhodu Alenka Bratušek čas od volitev naprej izkoristila za samokandidaturo za položaj komisarke. Tako kot tudi drugi slovenski poslanci je podčrtal, da je sklep, s katerim je njena vlada v odhodu potrdila Junckerjevo listo nezakonit, saj je bil sprejet v nasprotju z zakonom o vladi in zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije. Povedal je, da je bila Alenka Bratušek slaba predsednica vlade, saj smo v času njenega mandata dobili prvega političnega zapornika v samostojni Sloveniji, izgubila pa je tudi vso politično podporo in kredibilnost, kar kažejo njeni rezultati na evropskih in državnozborskih volitvah, ko se je njena stranka komaj uvrstila v Državni zbor.

Dr. Milan Zver je bil kritičen tudi do neodzivnosti Jean-Clauda Junckerja do pobud, ki so prihajale iz vrst Evropske ljudske stranke.

Na koncu je dr. Zver izrazil prepričanje, da je še čas, da bi lahko Evropska komisija dobila dobrega komisarja z jasno proevropsko usmerjenostjo in z osebno integriteto tudi iz Slovenije.

Evropska poslanka Romana Tomc je na seji politične skupine poudarila, da gospa Alenka Bratušek ni primerna kandidatka. “Ko smo si pred kakšnega pol leta prizadevali, da bi dobili čim več glasov za Evropsko ljudsko stranko, je bil eden večjih izzivov prepričati ljudi, da sploh gredo na volitve. Prepričati jih, da je Evropska unija koristna, da so evropske volitve pomembne. Alenka Bratušek je zagovarjala ravno nasprotno. K sreči, ni uspela. Uspeli smo mi, bili smo bolj prepričljivi, bolj kredibilni. Dobili smo 5 od 8 mest (62,5%),” je poudarila.

“Verjemite, danes bi bilo zelo drugače. Glede na dosedanjo podporo, ki jo je gospod Jean Claude Juncker dal kandidatki iz Slovenije, gospe Alenki Bratušek, bi v Sloveniji težko našli koga, ki bi sploh šel na volitve. Da o rezultatu raje ne govorimo.  Evroskepticisti bi bili gotovo 100% zmagovalci,” je povedala.

Po njenem so ljudje razočarani in ogorčeni. “Ne samo desni in levi, ampak vsi. Ne morejo verjeti, da oseba, ki doma ne uživa nobene podpore, ki je morala na predčasne volitve, ki je v spornem postopku samo sebe potrdila za kandidatko in ki se za povrhu nikoli ni ukvarjala s področjem, ki naj bi ga vodila, dobi podporo v Evropi,” je dejala. “Potrditev gospe Alenke Bratušek bi lahko imela dolgoročne posledice, ne le za našo politično opcijo, ampak za zaupanje Slovenije do Evropske unije in njenih institucij,” je še prepričana poslanka Romana Tomc.

Svoje stališče je na seji politične skupine predstavila tudi poslanka Patricija Šulin.”Strinjam se s tistimi, ki pravite da je potrebno resno preveriti kandidate in kandidatke za komisarje. Drže slovenske delegacije do kandidatke Alenke Bratušek ne gre razumeti kot politični napad na kandidatko, pač pa kot skrb za evropske vrednote in vrednote, ki jih podpira Evropska ljudska stranke,” je povedala. “Primer predlagane komisarke Alenke Bratušek je šokanten, ker njena stranka zagovarja protievropsko politiko, ki pa jo državljani na volitvah na srečo niso nagradili. Na evropskih volitvah namreč ni dobila niti enega mandata, na nedavnih državnozborskih volitvah pa se je s 4,38% komaj prebila v Državni zbor. To pa zbuja resen dvom v njeno politično kredibilnost,” je pojasnila. “Pred časom si je večina med vami ogledala kratek dokumentaren film z naslovom ‘Evropa, banda lopovov’, ki nedvoumno dokazuje protievropsko držo Alenke Bratušek,” je dejala. Obenem je opozorila, da v Sloveniji pričakujemo poročilo KPK o postopkovnih nepravilnostih imenovanja Alenke Bratušek. “V kolikor bo Alenka Bratušek ostala na seznamu kandidatk in kandidatov za komisarje ki jih bomo potrjevali na plenarnem zasedanju, bom glasovala proti imenovanju komisarjev,” je bila jasna Patricija Šulin.