83273505[2]

Evropski projekti v lokalnem okolju: pogovorni večer z Zvonetom Černačem in mag. Eleno Zavadlav Ušaj

Tokrat se je v Novi Gorici odvijal zanimiv pogovorni večer z naslovom »Evropski projekti v lokalnem okolju.« Evropski poslanki Patriciji Šulin, ki je spregovorila o izvedenih projektih z evropskimi sredstvi v lokalnem okolju in o prednostih, ki jih omogočajo evropska sredstva v vsakdanjem življenju, sta se pridružila Zvone Černač, poslanec v Državnem zboru RS in minister za infrastrukturo in prostor v drugi Janševi vladi ter mag. Elena Zavadlav Ušaj, kandidatka za županijo v Mestni občini Nova Gorica.

 

O črpanju evropskih sredstev in o uspešnosti Slovenije pri črpanju evropskih sredstev je bilo že veliko povedanega. »Verjetno ni občine, ki ne bi gradila ali obnavljala s pomočjo evropskih sredstev,« je dejala Šulinova, ki je omenila tudi primere dobrih praks črpanja nepovratnih evropskih sredstev na področju občine Nova Gorica, Zvone Černač pa se je dotaknil razpisov za pridobitev evropskih sredstev. »Žal veliko sredstev ostane nepočrpanih, tudi leta 2017 Slovenija ni počrpala nobenih sredstev iz EU strukturnih in investicijskih skladov, ki se nanašajo na obdobje v letu 2016« je opozorila poslanka v Evropskem parlamentu, na kar je v poročilu opozorilo tudi Evropsko računsko sodišče, Elena Zavadlav Ušaj pa je dodala, da črpanje evropskih sredstev tudi ni usklajeno po regijah in, da vlada dopušča prevelike razlike med posameznimi regijami.

 

Šulinova je v prvem delu razprave izpostavila tudi izzive s katerimi se soočajo občine na področju črpanja evropskih sredstev. “Sodelovanje na vseh ravneh politike in med občinami je izjemnega pomena, za razvoj je potreben tudi dober strateški pristop pri pripravi projektov, ki morajo slediti evropskim trendom,” je dejala poslanka. “Župani si morajo postaviti dolgoročne cilje in določiti prioritete,” je še dodala in opomnila, da so nekatere občine nevešče pri prijavah na razpise, premalo je tudi vlaganja c usposabljanje, zato je dobro, če poiščejo pomoč strokovnjakov.

 

V drugem delu večera je sledila razprava o aktualnih političnih razmerah, poslanec v DZ RS je med drugimi dejal: »Delo vlade ni usklajeno s tistim kar so obljubljali. Škodo bomo plačali vsi državljani.« Kandidatka za županjo v Mestni občini Nova Gorica pa je zbranim predstavila zakaj je prav ona najboljša izbira za Novo Gorico na prihajajočih volitvah.