22549699_2141664692526276_3047124805495823351_n[1]

Finalisti filmske nagrade Lux

Filmsko nagrado LUX od leta 2007 podeljuje Evropski parlament z namenom spodbujanja javne razprave o evropskih temah, s financiranjem podnapisov pa nagrada Lux tudi podpira distribucijo evropskih koprodukcij znotraj Evropske unije, saj prav po zaslugi podnapisov filmi dosežejo širše občinstvo. Evropska poslanka Patricija Šulin pa je poudarila, da z nagrado LUX Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med državami članicami.

 

Za filmsko nagrado Lux se letos potegujejo naslednji trije filmi: BPM (Beats per minute), Sámi blood in Western. Francoski film BPM (Beats per minute), pod taktirko maroškega režiserja francoskih korenin Robina Campilla, se dogaja v Franciji na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja in prikazuje boj za boljšo obveščenost javnosti o nevarnostih aidsa in boj za boljša zdravila za obvladovanje bolezni. 31-letna Švedinja Amanda Kernell je režiserka filma Sámi blood, ki se posveča težavam 14-letne Laponke, ki odide iz svoje skupnosti na severu Evrope in se mora soočiti z rasizmom zaradi svojega izvora, tretji film pod režijo nemške režiserke Valeske Griesbach Western pa je film o ekonomskih migrantih, ki prikazuje zgodbo nemških delavcev v Bolgariji in njihovo vključevanje v družbo.

 

»Teme filmov so življenjske, čustvene in vsako leto prilagojene aktualnim dogodkom,« je bila jasna Patricija Šulin, ki je dodala, da se bodo finalisti nagrade Lux predvajali v vseh 28 državah članicah Evropske unije v istem času, in sicer v 50 mestih po Evropi, podnaslovljeni pa bodo v vseh 24. uradnih jezikov EU. »Zmagovalca bomo izbrali poslanci z glasovanjem, razglasitev rezultatov pa bo na novembrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu,« je še dejala poslanka v Evropskem parlamentu, ki je spomnila, da se je za prestižno nagrado Lux leta 2014 potegoval tudi slovenski film Razredni sovražnik, režiserja Roka Bička.