DC38DC3C-BBC4-448C-99EE-1C8C335D2681

Glas mladih na volitvah v Evropski parlament

Evropska poslanka Patricija Šulin se je udeležila sejma Informativa in Arena mladih, kjer je Informacijska pisarna Evropskega parlamenta imela svojo stojnico.

 

Poslanka v Evropskem parlamentu je z veseljem poklepetala z madimi, ki so bili nad promocijo centra Doživi Evropo, kjer se obiskovalcem na dostopen in igriv način predstavi Evropski parlament in Evropsko unijo in kampanjo tokratgremvolit.eu navdušeni. Ob tem pa je izrazila skrb nad nizko udeležbo na volitvah. “Leta 2014 je svoj glas oddalo manj kot 25% Slovencev, predvsem malo mladih. Želim si, da bi bilo tokrat drugače. S tem, ko mladi ostajajo doma, prepustijo odločitev o svoji prihodnosti drugim,” je bila jasna Patricija Šulin, ki je v pogovoru izpostavila nekatere prednosti članstva v EU, med drugim pravico do prostega trga in gibanja.

 

V nadaljevanju je poslanka dejala, da je nizka udeležba na volitvah posledica neznanja, nezaupanja in splošne pasivnosti. Nezaupanje je povezano tudi z načinom prikazovanja stvari. “Žal je tudi za napake doma vedno kriv Bruselj, kar je posledica konstantnega poročanja zgolj o negativnih ukrepih,” je bila kritična Šulinova, ki je dodala, da si pa “dobre stvari” nacionalni voditelji zelo radi prisvojijo. “Tako je bilo tudi v Veliki Britaniji, kjer so populisti prepričali starejše volivce k izstopu Združenega kraljestva iz EU. Kljub temu, da mladi še naprej želijo pravico do študija, dela in potovanja v vseh državah članicah, njihov glas ni bil slišan, ker se referenduma niso udeležili v dovolj velikem številu,” je orisala dogajanje okoli brexita evropska poslanka.

 

Patricija Šulin je še dodala, da na večjo aktivnost mladih lahko prav gotovo pozitivno vplivata družina in izobraževalni sistem. Sledi okrepitev zavedanja, da stvari niso samoumevne, na aktivnost mladih pa vplivajo tudi mediji, politične stranke in evropski poslanci z aktivnim delom med državljani in državljankami.