Izjava Patricije Šulin o zaslišanju Alenke Bratušek

image_pdfimage_print

“Nad zaslišanjem in vsem dogajanjem pred in po zaslišanju sem razočarana. Razočarana nad dogajanjem, ki je sploh pripeljalo do takšnega postopka (samo) kandidiranja, do slabe pripravljenosti Alenke Bratušek kot kandidatke za tako pomemben resor, razočarana pa sem tudi nad njenim odzivom po končanem zaslišanju. V parlamentu je tudi sama ne bi mogla podpreti že zaradi načina njenega samo kandidiranja ter njene izrazite proti evropske drže, ki jo je kazala na vsakem koraku njene politične poti. Jean-Claude Juncker je za Bratuškovo predvidel pomemben resor energetike in hkrati mesto podpredsednice Komisije, vendar se je na zaslišanju pokazala kot povsem nekompetentna oseba za to mesto, kar so s svojim glasovanjem potrdili tudi poslanci v obeh odborih. Gotovo bi bili vsi slovenski poslanci v evropskem parlamentu  veseli, če bi Bratuškova opravila delo suvereno, z dobro mero strokovnega znanja in politične spretnosti, vendar smo te dni v Bruslju doživljali nasprotne reakcije in začudenja naših kolegov.

Opazke iz krogov Alenke Bratušek, ki letijo tudi na nekatere slovenske evropske poslance in našo skupino ELS, so skrajno nekorektne. Vsa slovenska in evropska javnost se je lahko neposredno prepričala o njeni slabi pripravljenosti, nepoznavanju tematike,  skrajno nekompetentnem zagovoru, izmikanju na postavljena vprašanja, ponavljanju in vse to mora pripisati zgolj in samo sebi in svojim svetovalcem. Normalno je, da se vsi poslanci dobro informiramo o vsakem kandidatu za komisarja in na ta način le vestno opravljamo svoje delo. Kandidatka Bratuškova bi to morala vedeti in se tudi izogniti zavajanju poslancev in evropske javnosti okrog poročila Komisije za preprečevanje korupcije, saj jo je tudi samo vodstvo KPK dan za tem postavilo na laž.

Od predsednika Vlade Republike Slovenije, dr. Mira Cerarja pričakujem, da bo vlada v drugo predlagala kompetentno kandidatko ali kandidata, saj si ne želimo, da bi se nam v Evropskem parlamentu še enkrat ponovila ta neprijetna zgodba.”