IMG_5571

Kongres ELS na Malti

image_pdfimage_print

Evropska poslanka Patricija Šulin se je udeležila dvodnevnega kongresa Evropske ljudske stranke na Malti, kjer se je zbralo več kot 2500 udeležencev, od tega 760 delegatov, da bi razpravljali o prihodnosti Evrope.

 

Časovno pa s kongresom ELS sovpada začetek postopka izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije in Patricija Šulin je ob robu študijske skupine z naslovom »Po Brexitu: zagotavljanje finančne stabilnosti in gospodarske blaginje za EU 27« dejala: »Po sprožitvi 50. člena Lizbonske pogodbe bodo stekli vsi postopki za realizacijo izstopa Združenega kraljestva iz EU, EU pa v pogajanjih ne sme pustiti, da bi Združeno kraljestvo selektivno izbiralo le tista področja, ki njim ustrezajo, brez da bi prevzela načela in obveznosti, ki izhajajo iz tega, temveč  moramo doseči kar najboljši dogovor za državljanke in državljane EU.«

Članica Odbora za proračun meni, da bo izstop Združenega kraljestva iz proračunskega vidika imel velik vpliv na evropski proračun, saj gre za drugega največjega neto plačnika, takoj za Nemčijo, ki letno vplačuje približno 16 milijard evrov. Je pa Šulinova ob tem dodala, da brexit ponuja tudi priložnost za reformo evropskega proračuna ter razmislek o novih lastnih virih za polnjenje evropske blagajne.

Politične skupščine in kongresa Evropske ljudske stranke pa se je udeležil tudi predsednik SDS, Janez Janša, ki je udeležence kongresa na Malti tudi nagovoril. “Naša odgovornost za prihodnost EU in državljanov je ogromna. Ključni za prihodnost Unije bosta naslednji dve leti,” je dejal Janez Janša, ki je v svojem nagovoru poudaril, da morajo biti za politiko na vseh ravneh na prvem mestu ljudje, pozval pa je tudi k vrnitvi k lastnim koreninam. “Boriti se moramo za našo dediščino, svobodo, kulturo in za naš način življenja. Svoje meje pa moramo zaščititi do te mere, da ne bomo več odvisni od dobre volje tretje strani,” je bil jasen predsednik SDS.

Evropska ljudska stranka si je enotna, da kdor verjame v EU, jo je dolžan obraniti, tudi pred populisti, predsednik ELS J. Daul pa je poudaril, da imajo državljani pravico do resnice in odgovorov. “Naša naloga je varnost Evropejk in Evropejcev! EU potrebuje svojo vojsko, ne za vojno, ampak za ohranitev miru,” je še dodal Daul, Paolo Alli, predsednik parlamentarne skupščine NATO pa je dejal: “Naložba v obrambo in varnost, je naložba v prihodnost.” 

Patricija Šulin pa ob tem dodaja, da je prihodnost EU in njena stabilnost odvisna tudi od uravnoteženosti proračuna, za katerega je komisar za finance dejal, da ostajajo prioritete razvoj, delovna mesta in varnost. Ob robu razprave “Boj proti davčnim utajam in boj proti pranju denarja” pa je Šulinova ponovno opozorila, da potrebujemo na področju boja proti davčnim utajam, ki zelo siromašijo evropski proračun in nacionalne proračune, odločnejše korake in ukrepe na ravni Evropske unije.

O razvoju EU v prihodnjih letih je spregovoril tudi predsednik Evropske komisije J.C. Juncker, kongres ELS pa je z veliko večino sprejel resolucijo z naslovom “Za povezano družbo- boj proti islamskem ekstremizmu.” “Terorizem bomo onemogočili in premagali le v kolikor bomo enotni in povezani,” so poudarili razpravljavci, v nadaljevanju pa je madžarski premier Victor Orban opozoril na prežečo nevarnost in na nujo po odkritem dialogu, predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani pa je poudaril, da naša prihodnost temelji na skupnih vrednotah držav članic in na evropski identiteti.

“Evropa mora ostati projekt in glasnik miru,” je prepričana evropska poslanka Patricija Šulin, kongres ELS pa je sprejel tudi osrednji dokument kongresa z naslovom “Evropa zagotavlja našo prihodnost.”

 IMG_5563 IMG_5566 IMG_5569 IMG_5570