idrija

Najnujnejše je ohraniti mir

image_pdfimage_print

Evropsko unijo so zelo prizadele ilegalne migracije, pred tem pa gospodarska kriza, zato ostaja pred velikimi izzivi za prihodnje.

 

Evropska poslanka Patricija Šulin se je 9. maja v Idriji udeležila okrogle mize, ki je bila tudi domače-politično obarvana, saj sta se ji pogovoru pridružila poslanca državnega zbora Žan Mahnič in Danijel Krivec, ki sta skozi večer skušala izpostaviti večje težave slovenske gospodarske, socialne in zdravstvene politike, možnosti za spremembe in pomen evropske politike za njihovo oblikovanje.

 

Poslanca Krivec in Mahnič sta na okrogli mizi izpostavila različne težave, s katerimi se danes soočajo pri sodelovanju in iskanju rešitev z aktualno vlado. Gospod Krivec je izpostavil predvsem težave v sektorjih zdravstva in vojske, ki ju zaposleni zaradi slabih plač in delovnih pogojev hitro zapuščajo. Težavo vidi posledično tudi pri zaščiti slovenskih državljanov, še posebej danes, ko so ilegalna prečkanja v Slovenijo postala dnevna praksa. Z njim se ravno tako strinja poslanec Mahnič, ki obsoja premierjevo neodzivnost glede tako resne situacije, kot so ilegalne migracije. Izpostavlja tudi slabo zunanjo politiko aktualne vlade, ki bi lahko na mnoge načine Sloveniji omogočila gospodarski razvoj in tudi boljšo mednarodno zaščito. Vendar hkrati poudarja, si kljub vsem mednarodnim (še posebej evropskim) političnim dejavnikom moramo še vedno prizadevati za samostojne, močne nacionalne države v Evropski uniji ter ne za federacijo, h kateri težijo nekateri.

 

Evropska poslanka Patricija Šulin je k besedam svojih kolegov dodala še pomen aktivnega delovanja domače vlade za uspešno delovanje in predstavljanje Slovenije v Evropski uniji ter hkrati izpostavila potrebo po večjih varnostnih ukrepih za zaščito slovenskih in evropskih državljanov. Kot je nadaljevala, nam Evropska unija ne omogoča le varnosti, temveč tudi gospodarski razvoj: »Slovenija dobi od Evropske unije ogromno: ne samo prost pretok ljudi, kapitala, blaga in storitev. Stopila je na skupni trg 500 milijonov ljudi, zato so lahko naša podjetja bolj konkurenčna, proizvodi se lahko prodajajo po bolj konkurenčni ceni. Denimo na področju izvoza: ta se je od leta 2004 do 2018 povečal s 5,4 milijard evrov na 38 milijard. Dvig je bil ravno tako na področju tujih investicij: te so s 5,4 milijard evrov poskočile na 32 milijard.« Evropska poslanka Šulin hkrati dodaja, da Evropska unija »ni popolna, ima pomanjkljivosti in o njih se moramo pogovarjati. Nedvomno pa so v teh zadnjih letih Evropsko unijo najbolj prizadele ilegalne migracije, pred tem gospodarska kriza, zato je ta pred velikimi izzivi,« in poudarila, da je pri tem najnujnejše ohraniti mir.

 

Patricija Šulin je izpostavila dobre prakse črpanja evropskih sredstev, ki jih lahko najdemo tudi na območju Idrije. Za kraj pa je predvsem pomembno ohranjanje in promocija klekljarstva, ki ima v Evropi in v svetu že dobro ime. Klekljarke so na povabilo evropske poslanke Šulin v Evropskem parlamentu en teden svoja ročna dela tudi razstavljale in tako Evropski uniji predstavile ponos slovenske kulturne dediščine. Šulinova je ravno tako izpostavila pomen kmetijstva, ki je pomembna panoga tudi na Idrijskem. Evropski poslanci so se zavzeli za to, da se ta sredstva v naslednjem finančnem okvirju za obdobje 2021-2027 ne zmanjšajo. Kot pravi okvir še ni bil sprejet, vendar upa, da se bodo sredstva ohranila v dosedanji višini.