Paricija-Sulin2

Patricija Šulin: »Brez resnice ni sprave«

»Letos mineva 100 let od oktobrske revolucije, ki je usodno zaznamovala 20. stoletje ter prinesla številne tragične posledice z ogromnimi žrtvami ter razseljenimi osebami, oropanimi vsakršnega dostojanstva. Izvoz revolucije je spremljala širitev različnih oblik komunističnega nasilja, ki so prinesle velike spremembe ne samo za Rusijo, temveč tudi za Evropo in preostali svet«, je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu ob razpravi o dediščini totalitarne boljševiške revolucije leta 1917 dejala Patricija Šulin.

 

Šulinova je opozorila, da kljub temu, da se danes v Evropi ne srečujemo več z enopartijskimi sistemi, pa smo še vedno priča poveličevanju nedemokratičnih in totalitarnih idej. »Danes se v evropskih državah ne srečujemo več z enopartijskimi sistemi, ki temeljijo na terorju, tajni policiji, in zatiranju opozicije, se pa srečujemo s poveličevanjem simbolov in režimov ter nedemokratičnih in totalitarnih idej, pod katerimi so številni trpeli in umirali. Zato je zelo pomembno, da ohranjamo spomin na preteklost s poklonom vsem tistim, ki so se borili proti zatiranju ter ohranjamo svojo zavezanost združeni Evropi, ki temelji na miru, spoštovanju človeškega dostojanstva, demokraciji in načelu pravne države«, je dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

 

Evropska poslanka je prav tako spomnila na to, da Slovenija še vedno ni sprejela Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je leta 2009 sprejel Evropski parlament. »Obžalujem, da Slovenija še ni sprejela Resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, ki odločno obsoja vse zločine proti človeštvu, ki so jih zagrozili vsi trije totalitarni režimi: nacizem, fašizem in komunizem. Brez resnice ni sprave«, je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

 

7. novembra je minilo 100 let od začetka oktobrske revolucije, ki se je začela v tedanjem Petrogradu, današnjem Sankt Peterburgu, in je sprožila številna revolucionarna gibanja po svetu, ki so se izkazala za neuspešna. Prevzem oblasti v Rusiji s strani boljševikov je sprožil državljansko vojno, ki je trajala do leta 1922.