Lux2

Patricija Šulin glasovala za film Nečista kri, zmagovalca nagrade Lux

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je na plenarnem zasedanju razglasil 11. zmagovalca filmske nagrade Lux. Nagrada je šla v roke 31-letne režiserke Amande Kernell iz Švedske za film Nečista kri (Sámi blood), ki se posveča težavam 14-letne Laponke, ki odide iz svoje skupnosti na severu Evrope in se mora soočiti z rasizmom zaradi svojega izvora.

 

“Nagrada LUX  ima vodilno vlogo pri promociji evropskega filma ter naše kulturne in jezikovne raznolikosti,” je ob razglasitvi zmagovalca dejala evropska poslanka Patricija Šulin, ki je tudi sama glasovala za film Nečista kri.

 

“Teme vseh dosedanjih zmagovalcev in finalistov, letos sta to bila še francoski film BPM (Beats per minute), ki prikazuje boj za boljšo obveščenost javnosti o nevarnostih aidsa in boj za boljša zdravila za obvladovanje bolezni in nemški film Western o ekonomskih migrantih v Bolgariji in njihovo vključevanje v družbo, so življenjske, čustvene in prilagojene aktualnim dogodkom,” je še dodala Patricija Šulin, ki ob prihajajočem Evropskem letu kulturne dediščine poudarja, da so tudi filmi, ki so gonilna sila kulture, sestavni del kulturne dediščine.

 

Finalisti nagrade Lux se predvajajo v vseh 28 državah članicah Evropske unije in so podnaslovljeni v vseh 24. uradnih jezikov EU, zmagovalca pa so z glasovanjem izbrali evropski poslanci.

Lux1