IMG_0540

Patricija Šulin in Slavko Kmetič: »Zlom komunizma in slovenska osamosvojitev«

Na povabilo evropske poslanke Patricije Šulin je Novo Gorico obiskal gospod Slavko Kmetič, nekdanji poslanec in nekdanji predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki je širši javnosti znan tudi kot vodja sindikata strojnega osebja Slovenije in Istre. »Prav stavka strojevodij leta 1988 je do temeljev pretresla tedanji komunistični režim,« je uvodoma dejala Patricija Šulin. „Padec berlinskega zidu predstavlja padec komunističnega režima v Evropi, padec zidu pa je bil zelo pomemben za širitev EU,“ je opomnila poslanka, ki je dodala, da se varnost in stabilnost EU močno prepleta z Zahodnim Balkanom in, da bomo v EU varni, če nas bodo obkrožale varne države. V nadaljevanju pa je Patricija Šulin prevzela vlogo moderatorke in je Slavka Kmetiča povprašala o vzporednicah ter ločnicah med sindikalizmom danes in pred skoraj 30. leti. »Žal imata škarje in platno v roki zveza svobodnih sindikatov in predvsem SVIZ, ki izvajata vlogo prejšnjih družbeno političnih organizacij in ščitita prejšnji režim,« je bil jasen Kmetič, ki je pojasnil, da so v njegovih časih stavkali zaradi nevzdržnih razmer na železnici. »Ko smo ugotovili, da tedanji režim ekonomsko ni sposoben preživetja, smo zahtevali spremembe gospodarskega sistema, demokracijo in ustanovitev svojega sindikata,« je še dodal predsednik prvega demokratičnega sindikata v Sloveniji.

»Ekonomski propad Jugoslavije in s tem drastičen padec standarda prebivalstva se je v drugi polovici osemdesetih let nadaljeval. In to v času, ko je preostala Evropa doživljala svoj razcvet,« je dejal gospod Kmetič, ki meni, da se Slovenci ne zavedamo dovolj naše polpretekle zgodovine in dejstva, da smo se za naše pravice in našo državo morali boriti. »Nič nam ni bilo podarjeno. Državo smo si izborili,« je poudaril Kmetič, Patricija Šulin pa je povzela najpomembnejše dogodke osamosvojitve: zmaga Demosa, odvzem orožja Teritorialni obrambi in posledično ustanovitev Manevrske strukture narodne zaščite, posvet poslancev Demosa na Poljčah in plebiscit o samostojnosti Slovenije. Slavko Kmetič je Šulinovi dejal, da je državo ustanovil Demos, ker pa ni prišlo do lustracije, ni prišlo do preloma s prejšnjim režimom.

Poslanka v Evropskem parlamentu se je v nadaljevanju dotaknila razorožitve Teritorialne obrambe. »Pri razorožitvi gre za veleizdajo,« je odločno dejala Šulinova, ki je Slavka Kmetiča vprašala kako se je odzval na razoroževanje slovenske vojske: »Ko sem se zavedal, kaj se dogaja, sem v Trbovljah, kjer sem bil občinski svetnik, zbral občinski svet in sprejeli smo sklep, da orožja ne damo. Tako je orožje v Trbovljah ostalo,« je odgovoril Kmetič.

Gost pogovornega večera z naslovom »Zlom komunizma in slovenska osamosvojitev« je bil v preteklosti tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki temelji na principih, simbolih in vrednostnem sistemu naše domovine države Slovenije. „Nasprotniki osamosvojitve še vedno izkrivljajo slovensko zgodovino. O vlogi dr. Jožeta Pučnika pri osamosvojitvi ne govorijo, Janeza Janšo pa skušajo diskreditirati na vsakem koraku. Smo edina država na svetu, ki zanemarja pomen osamosvojiteljev,“ je bil jasen Kmetič, ki je k temu dodal, da so tudi vodstvene funkcije v veteranskih organizacijah prevzeli nasprotniki osamosvojitve in osamosvojiteljev, zato je bil nastanek Združenja VSO logičen. »Združenje VSO smo ustanovili, da bi vrednote slovenske osamosvojitve ponovno postale središče slovenskega naroda,« je zaključil Slavko Kmetič, ki si prizadeva, da bi v ljudeh ponovno prebudil tisto energijo in pogum, ki nas je vodil v letih 1990 in 1991.

IMG_0532 IMG_0547