IMG_5526

Patricija Šulin na 7. kongresu Ženskega odbora Slovenske demokratske stranke

Evropska poslanka Patricija Šulin se je v soboto, 18. marca udeležila še drugega kongresa v tem mesecu, tokrat kongresa Ženskega odbora Slovenske demokratske stranke.

Na 7. kongresu po vrsti so delegatke ŽO SDS izvolile novo vodstvo za mandatno obdobje 2017-2021, na čelu ženskega odbora pa je dolgoletno predsednico Alenko Jeraj nasledila Nada Brinovšek, poslanka SDS v DZ RS.

Kongresa se je udeležilo več vidnih članov SDS, tudi predsednik SDS, Janez Janša, Šulinova pa je v svojem nagovoru poudarila pomen ženskega odbora za krepitev vloge žensk v politiki.

“Enakopravnost med spoloma žal še ni dosežena. Konkretno v EU se to najbolj opazi na področju zaposlovanja in v višini plače,” je dejala poslanka, ki je dodala, da so ženske v povprečju za kar 16 % slabše plačane za enako delo in na enakem položaju kot moški, posledice pa so najbolj opazne v starosti, ko so ženske zaradi nižje pokojnine bolj izpostavljene revščini.

“Do razlik med spoloma pa prihaja tudi v zasedanju visokih položajev v gospodarstvu in v politiki,” je pojasnila Patricija Šulin, ki meni, da spolne kvote niso dolgotrajna rešitev, čeprav so trenutno resda povečale število žensk v politiki, tudi v Evropskem parlamentu.

“Nihče si ne želi biti zgolj kvota, zato naj bo položaj odvisen od dela, sposobnosti in znanja in ne od spola,” je poudarila Šulinova, tudi stalna poročevalka za enakost spolov na Odboru za proračun, ki se zavzema za enake priložnosti za ženske in za moške.

Da je poklicna segmentacija stvar preteklosti in, da je mnogo manevrskega prostora za ženske tudi v podjetništvu in znanosti, so se v razpravi s poslanko v Evropskem parlamentu strinjala tudi delegatke kongresa v Podpeči.

“Za dosego enakopravnosti pa ni dovolj le politična volja, zato evropski proračun zagotavlja za odpravljanje neenakopravnosti preko 6 milijard evrov. Evropske institucije morajo biti pri tem za zgled, temu pa morajo slediti tudi države članice. Rešitev situacije pa je predvsem v večji samozavesti žensk,” je svoj nagovor zaključila Šulinova, ki je dejala, da je Evropska komisija pripravila dokument z naslovom »Strateško sodelovanje za enakost spolov 2016 – 2019, v katerem prednostno razvršča pet ključnih področij ukrepanja: enaka ekonomska neodvisnost za ženske in moške, enako plačilo za enakovredno delo, enakost pri odločanju, dostojanstvo, integriteta in konec seksističnega nasilja ter spodbujanje enakosti spolov zunaj meja EU. 

Kongres so organizatorke popestrile z bogatim kulturnim programom, tudi z nastopom mag. Alenke Gotar, ki je s pesmijo “Cvet z juga” zastopala Slovenijo v finalnem izboru za pesem Evrovizije v Helsinkih leta 2007.

IMG_5525 IMG_5510 IMG_5521 IMG_5522 IMG_5523