img_3491

Patricija Šulin na dobrodelni prireditvi društva ko-RAK.si

image_pdfimage_print

Evropska poslanka Patricija Šulin se je udeležila že četrte dobrodelne prireditve “Tek in hoja za upanje- odvrzimo tabuje” v organizaciji društva ko-RAK.si, ki na področju boja proti raku deluje že več kot trideset let.

Naloga društva je izobraževanje in ozaveščanje prebivalstva o preprečevanju raka in njegovem zgodnjem odkrivanju, preventivna dejavnost na področju boja proti raku, podpora raziskovalnemu delu na področju raka in zbiranje sredstev za delovno opremo in druge materialne potrebe izvajalcev zdravstvene dejavnosti za delo na področju preprečevanja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja rakavih obolenj.

»Rak je drugi najpogostejši vzrok smrti v EU, na leto je odkrit pri 3 milijonih Evropejcev, umre pa 1.7 milijona ljudi v EU,« je v nagovoru dejala poslanka v Evropskem parlamentu, ki je opozorila, da število novih obolenj narašča s staranjem prebivalstva in zaradi dejavnikov življenjskega sloga kot so stres, kajenje, pretirano sončenje, itd.  »Pljučni rak in rak dojk sta na severnem Primorskem večja kot drugod v Sloveniji, na Obali pa prednjači kožni rak,« je dodala Patricija Šulin, ki je zbrane opomnila, da je pri zdravljenju ključnega pomena čim prejšnje odkritje in začetek zdravljenja, izpostavila pa je tudi izjemen pomen preventivnih programov, ki jih izvajamo v Sloveniji: za rak debelega črevesa in danke (Svit), rak materničnega vratu (ZORA) in rak dojk (DORA).

K temu, da boj proti raku postane prioriteta EU pa pozivajo tudi številne resolucije in deklaracije Evropskega parlamenta, ki pozivajo države članice k sprejetju ustreznih mehanizmov za zdravstveno oskrbo in nego. Velik napredek na tem področju je naredila tudi Slovenija, saj so bila glavna tema slovenskega predsedovanja Svetu EU rakava obolenja, v obdobju 2014–2020 pa EU z raziskovalnim programom Obzorje 2020 namenja skoraj 7,5 milijarde evrov raziskavam za izboljšanje evropskega zdravstva.

img_3493