Brez naslova

Patricija Šulin na mednarodnem kongresu EPP Women v Ljubljani

Evropska poslanka Patricija Šulin se je udeležila mednarodnega kongresa ženskega odbora Evropske ljudske stranke, ki je pod sloganom »Najprej Ženske!« potekal v Ljubljani.

 

Dvodnevni kongres se je pričel v prostorih Državnega sveta, kjer je zbrane uvodoma nagovorila predsednica EPP Women Doris Pack, v nadaljevanju pa je sledila okrogla miza v kateri so sodelovale tuje evropske poslanke in komisarka Mariya Gabriel.

 

Patricija Šulin je v svojem govoru med drugim dejala: »Sodelovanje nas, ki smo že aktivne v politiki, je izjemnega pomena, da izmenjamo naše poglede na to, kaj spodbuja in kaj ovira večjo aktivnost žensk v javnem življenju, in da se nam jih pridruži še več.«

 

V nadaljevanju je Šulinova predstavila svoje delo v Evropskem parlamentu, nekaj več časa pa je namenila svojem delu na področju enakosti spolov. »Enakost med ženskami in moškimi je eden od ciljev Evropske unije in je zapisana v Pogodbi o Evropski uniji in v Listini o temeljnih pravicah,« je bila jasna stalna poročevalka za enakost spolov na Odboru za proračun, ki je poudarila, da prinaša enakost med spoli tudi korist, saj večja enakost povečuje BDP na prebivalca v EU za slabih 10%, če bi več deklet študiralo naravoslovje pa bi do leta 2050 imeli od 6 do 10 milijonov dodatnih delovnih mest.

 

»Evropske finance so močno orodje za uresničevanje politik na področju enakosti spolov, a EU proračun še ne sledi političnim prioritetam glede enakosti spolov,« je še dodala poslanka v Evropskem parlamentu in pojasnila, da gre pri enakosti spolov za bistveno več kot le enako plačilo. Gre za večjo udeležbo žensk na trgu dela, za enako ekonomsko neodvisnost žensk in moških, spodbujanje enakosti pri odločanju, boj proti nasilju na podlagi spola ter zaščito in podporo za žrtve ter spodbujanje enakosti spolov in pravic žensk po svetu. »Proračun lahko neenakost spolov zmanjšuje, jo poglablja ali pa nanjo ne vpliva,« je odkrito dejala Šulinova.