Patricija Šulin: “Na področju prometa čaka Šefčoviča veliko izzivov”

image_pdfimage_print

Ima znanje in izkušnje, vsekakor pa bo zanimivo spremljati, kako bo, glede na to, da prihaja iz levega političnega tabora, iskal in našel ravnovesje med zagovorniki in nasprotniki spodbujanja konkurence v prometu”, je o Marošu Šefčoviču, kandidatu za komisarja za področje prometa in vesolja, povedala Patricija Šulin.

Šefčovič, ki ima bogate evropske izkušnje ter dobro pozna tako Evropski parlament kot Svet – v Barrosovi komisiji  je bil pristojen za medinstitucionalne odnose, še pred tem pa je deloval kot  stalni predstavnik Slovaške pri EU, se je na zaslišanju po pričakovanjih dobro odrezal. Novega komisarja že v kratkem čakajo zelo konkretne naloge in dva izpostavljena dosjeja: četrti železniški paket in enotno evropsko nebo.

Kot Komisar za medinstitucionalne odnose in osebje je Šefčovič pokazal precej odločnosti, ko je zaostril pogoje zaposlovanja uslužbencev EU. Z ukrepi, kot so znižanje plač, podaljšanje delovnega časa in zvišanje starosti za upokojitev, je znižal stroške birokracije. To odločnost, tako Patricija Šulin, bo Šefčovič  potreboval tudi na prometnem področju, kjer ima EU še precej rezerv za spremembe na bolje. Raziskave namreč kažejo, da bi BDP EU lahko povečali  za najmanj 5.5 milijard evrov letno, če bi bil prometni sektor integriran bolje.

Šulin dodaja: “Poleg dela, ki ga imamo z urejanjem enotnega prometnega  območja, nas v prihodnje čaka še veliko dela pri uresničevanju drugih ciljev iz Bele knjige za promet v EU do leta 2050. Na primer zniževanje uporabe fosilnih goriv in izpustov v prometu, izboljšanje mestnega prometa in odprava problemov z zastoji in še pomembneje, zmanjšanje števila smrtnih žrtev v prometu.”