Patricija Šulin: “Ne bomo tiho, še naprej se bomo zbirali in borili za pravico in resnico”

Govor evropske poslanke Patricije Šulin pred Vrhovnim sodiščem.

 

Vztrajnice, vztrajniki, drage prijateljice, dragi prijatelji, lepo pozdravljeni.

 

Veseli me in ponosna sem, da se nas na tem mestu dan za dnem zbira in zbere takšna množica ljudi. Vedno več nas je. Zbiramo se zato, ker je Slovenija po dobrih dvajsetih letih samostojnosti pristala tako nizko, da se moramo vnovič boriti za temeljne človekove pravice in svoboščine, kot je pravica do pravičnega in poštenega sojenja ali protestirati zoper samovoljo kršenje zakonodaje in ustave, vladajoče parlamentarne večine.

V sodobni zgodovini Slovenije in graditvi njene samostojnosti smo doživeli veliko radostnih trenutkov, od uspeha na plebiscitu do sprejemanja ustavnega zakona o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, naše poti v EU in Nato, uspešnega predsedovanja Evropski uniji na čelu s takratnim predsednikom vlade Janezom Janšo. V sodobno zgodovino Slovenije pa bo zapisanih tudi nekaj žalostnih dogodkov, nekaj madežev na mladi slovenski demokraciji, kot je krivična sodba v primeru Patrie. Ta teden pa smo bili priča še presedanu v slovenskem parlamentu, to je odvzemu poslanskega mandata Janezu Janši. Kaj takega se v zgodovini slovenskega parlamentarizma še ni zgodilo: volja vladajoče koalicije je stopila nad voljo ljudi. Poslanci vladajoče koalicije v državnem zboru so pokopali rezultat volitev kot najvišje volje demokratičnega odločanja. Vladajoča koalicija je stopila nad voljo ljudstva, nad zakone in ustavo in brutalno odvzela poslanski mandat Janezu Janši. To ni le škandal brez primere v državi sredi Evropske unije, to so kršitve temeljnih človekovih pravic, kar so zmožni narediti le še v najbolj avtoritarnih in brutalnih političnih režimih in državah po svetu.

Zadnje dejanje, ki mo mu bili priča v slovenskem parlamentu, nas lahko vznemirja in pušča zelo grenak priokus, da ne rečem kar strah. V parlamentarni demokraciji velja, da tisti, ki imajo večino, lahko sprejemajo zakonodajo, za to početje tudi nosijo odgovornost. Toda parlamentarna demokracija ne predvideva, da tisti, ki imajo večino, lahko kršijo sprejeto zakonodajo in arogantno kršijo ustavo.

Strah nas je lahko, da lahko danes sodišča sodijo le na osnovi indicev in strah nas je lahko, da poslanci v parlamentu odločajo mimo veljavnih zakonov. V posmeh demokraciji. Ob nerazumevanju demokracije. Ob nerazumevanju morale in vrednot te civilizacije. Odvzeti mandat Janezu Janši je v nebo vpijoča krivica, ki se je zgodila na Slovenskem, ta sramotna odločitev bo na instanci ustavnega ali evropskega sodišča gotovo odpravljena, toda parlamentarna večina je v tem času dosegla svoj namen: odstraniti Janeza Janšo iz parlamenta, onemogočiti vodjo slovenske opozicije, da bi jim v parlamentarnih klopeh neposredno gledal pod prste, kako brezobzirno kreirajo takšne odločitve in takšno politiko, ki nas vodi v preteklost.


Spoštovane gospe, spoštovani gospodje.


V Ženevi bo 4 .novembra v okviru OZN razprava o poročilu Univerzalni pregled glede spoštovanja človekovih pravic v Sloveniji skupaj z zagovorom naše države. Ta pregled zaznava probleme na področju Romov, izbrisanih, manjšin, vprašanja enakosti spolov in podobno. Le majhen in obroben del poročila je namenjen stanju v slovenskem pravosodju, kot da je na tem področju vse v najlepšem redu, povsem zanemarjeno in obrobno pa je vprašanje kršenja človekovih pravic na sodiščih. Zato ta pregled za Slovenijo nikakor ni univerzalen in popoln, zato bo kot tak na zasedanju v Ženevi na nek način zavajal s slovensko stvarnostjo. To problematiko je podrobno analiziral nekdanji ustavni sodnik in nekdanji minister za pravosodje ter zaslužni profesor ljubljanske univerze dr. Lovro Šturm, ki kot vemo ugotovil, da so slovenska sodišča in slovenski sodniki v obravnavanem obdobju od leta 2004 do vključno leta 2013 udeleženi pri pogostih kršitvah človekovih pravic in temeljnih svoboščin.


V obravnavanem obdobju se je človekove pravice in temeljne svoboščine na slovenskih sodiščih kršilo v 442 primerih, to v desetletnem povprečju pomeni 40 kršitev človekovih pravic na slovenskih sodiščih letno. To je velika številka za Slovenijo. Že če se zgodi en sam primer kršenja človekovih pravic je to preveč.


Aktualna oblast v Sloveniji pa poročilo uglednega pravnega strokovnjaka ignorira in izsledki te raziskave kot kaže ne bodo na voljo delegacijam v Ženevi, ki bodo 4. novembra letos razpravljali o človekovih pravicah v Sloveniji. Ta razprava zaradi tega ne bo popolna.

Zato je na vseh nas, da po svojih močeh o kršenju človekovih pravic na slovenskih sodiščih seznanjamo tudi mednarodno javnost. Skupaj z nekaterimi slovenskimi Evropskimi poslanci smo o tem že javno seznanili kolege v Evropskem parlamentu, kot tudi smo Sektorju za človekove pravice na Ministrstvu za zunanje zadeve predlagali, da poročilo dopolnijo s stanjem kršenja človekovih pravic na slovenskih sodiščih v zadnjih štirih letih. Da se poročilo dopolni je predlagala tudi poslanka DZ in predsednica Komisije za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl. Vendar poročilo kot kaže ne bodo dopolnili in bo tako nepopolno predstavljeno v Ženevi.

S strani Sektorja za človekove pravice na Ministrstvu za zunanje zadeve nam je bilo pojasnjeno, da je to vladno poročilo že zaključeno ker da ga je vlada AB sprejela junija letos in ker je gradivo v Ženevi že prevedeno v ostale uradne jezike in ga ni več mogoče popravljati.

Vendar zbrani vsi tukaj, mi ugotavljamo, da je poročilo nepopolno, da ne vsebuje stanja na področju kršenja človekovih pravic na slovenskih sodiščih. Ugotavljamo, da vlada AB ni sprejela popolnega poročila in to, da je poročilo že v Ženevi in da je prevedeno, za nas ne more biti razlog, da ga do 4. novembra ko bo predstavljeno ne morejo več dopolniti.

Na tem mestu dajem pobudo, da tudi Odboru2014 zahteva, da se že v to poročilo, sicer pa v vsa naslednja poročila, ki bodo predstavljena na delovnih skupinah v Ženevi vključi tudi stanje kršenja človekovih pravic na slovenskih sodiščih.

Prepričana sem, da bo tudi indična sodba v primeru Patria sestavni del takih poročil, saj bo, če ne že prej na Evropskem sodišču za človekove pravice ta sodba padla prav zaradi kršenja človekovih pravic.


Drage vztrajnice, dragi vztrajniki.


Več nas bo in bolj bomo glasni, dlje se bo slišal naš glas. Ne bomo tiho, še naprej se bomo zbirali in borili za pravico in resnico.