IMG_5582

Patricija Šulin ob 160 letnici šolstva v Solkanu

image_pdfimage_print
Evropska poslanka Patricija Šulin se je udeležila slovesnosti “Šepet pomladi” ob 160. letnici Osnovne šole v Solkanu, ki jo je kot učenka tudi obiskovala.
Še vedno sveže spomine na šolske pripetljaje je popestril bogat kulturni program, ki so ga pripravili učenci in zaposleni, čas za govore pa je bil prepuščen nekdanjim učencem. Šulinova je izpostavila vlogo učiteljev pri vzgoji mladostnikov. “Naši otroci so odraz naše vzgoje, v pomoč pa so predvsem učitelji, ki z lastnim vzgledom vplivajo na otrokov pogled na svet,” je dejala poslanka.
Osrednji del nagovora pa je evropska poslanka namenila učencem, duši vsake šole. “Dragi učenci, spoštujete starše in učitelje,” je v uvodu dejala Patricija Šulin, ki je poudarila, da je uspeh v življenju odvisen od delavnosti, vztrajnosti in marljivosti, učencem pa je zaželela, da jih v prihodnje vodi vodilo kitajske modrosti “Znanje je zaklad, ki venomer spremlja svojega lastnika.”

Šolski okoliš poleg Solkana obsega tudi večji del Banjške in Trnovske planote, zato se  učenci s tega področja do 5. razreda šolajo na Podružnični šoli Grgar in na Podružnični šoli Trnovo. Na vseh treh lokacijah pa deluje tudi vrtec. Preko 500 osnovnošolcem so na voljo najrazličnejše dejavnosti: projekti, športne urice, računalniški krožki in pevski zbor, v katerem je bila kot učenka dejavna tudi Patricija Šulin, poslanka v Evropskem parlamentu.

Šulinova je ob tej priložnosti posvetila zbornik domoljubnih pesmi Mati domovina ravnatelju OŠ Solkan Marijanu Kogoju in profesorju solo petja in članu Slovenskega okteta Vladimirju Čadežu, da bo z zborovskim repertoarjem tudi v prihodnje navduševal pevce in poslušalce s slovensko pesmijo.

IMG_5583 IMG_5575 IMG_5580