35516133_2161103304126679_6133358258129207296_n[1]

Patricija Šulin ob dnevu državnosti na prireditvi Ponosni na Vrhpolje

Evropska poslanka Patricija Šulin se je udeležila že tradicionalne prireditve ob Dnevu državnosti “Ponosni na Vrhpolje – Osamosvojitveni dogodki dan prej,” v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve v Vrhpolju pri Vipavi.

 
Sveti maši za domovino v cerkvi Sv. Primoža in Felicijana v Vrhpolju, ki sta jo darovala domač župnik Janez Kržišnik in vojaški kurat Ivan Pregelj, je sledila osrednja prireditev z dvigom slovenske zastave.

 
Pozdravoma predsednika VSO Aleša Hojsa in mag. Ivana Princesa, župana Vipave, je sledil slavnostni govor evropske poslanke Patricije Šulin.

 

 

Poslanka v Evropskem parlamentu je uvodoma spomnila, da so se enote JLA že 26. junija 1991, ko se je celotna Slovenija pripravljala na proslavo ob razglasitvi samostojnosti, krenile proti mejnem prehodu z Italijo, kjer so naletele na spontan in odločen upor neoboroženih domačinov, ki so agresorski vojski dokazali, da se slovenskega naroda ne da pokoriti. “Pregon agresorja je eden izmed največjih dosežkov naše mlade države,” je poudarila Patricija Šulin, ki je se je v nadaljevanju dotaknila začetkov demokratizacije slovenske družbe. “S procesom JBTZ ni bilo več mogoče utišati ljudi,” je bila jasna poslanka. Šulinova je spregovorila tudi o prvih večstrankarskih volitvah po 45. letih od konca druge svetovne vojne in zmagi Demosa na teh volitvah, nekaj časa pa je namenila še nastanku Slovenske vojske in stanju v Slovenski vojski danes ter plebiscitu s katerim je ljudstvo dalo politiki ukaz, da želimo samostojno državo Slovenijo.

 
“Čeprav situacija ni rožnata, tako Slovenija kot tudi EU hodita po robu, smo lahko opravičeno ponosni na naše dosežke. Smo del EU in zveze NATO, sprejeli smo evro, vstopili smo v schengensko območje, kot prva nova članica EU pa smo uspešno prevzeli krmilo vodenja Sveta EU. Naš jezik in kultura po zaslugi katerih smo se obdržali kot narod, kljub tuji nadvladi, je danes eden izmed 24. uradnih jezikov Evropske unije. V slovenskem jeziku mi je dano, da kot evropska poslanka govorim na sejah, da v slovenščini nagovorim 500 milijonov Evropejcev in Evropejk,” je dejala poslanka, ki je dodala, da se premoženje države ne meri v denarju, temveč v srčnosti državljanov in državljank. “Pogumno in odločno smo ustvarjali temelje slovenske države, katere samostojnost in suverenost je plod naše vztrajnosti in vztrajnosti naših prednikov,” je še dejala poslanka v Evropskem parlamentu, ki vidi rešitev nastale situacije v EU v vrnitvi h krščanskim temeljem.

 
Patricija Šulin je državljanom in državljankam iskreno čestitala ob dnevu državnosti in se vsem zahvalila za njihov doprinos k dobrobiti Slovenije.