Patricija Šulin predlaga 18 milijonov evrov iz Solidarnostnega sklada EU za škodo zaradi žledu v Sloveniji

Odbor za proračun je na današnji seji sprejel poročilo evropske poslanke Patricije Šulin o uporabi sredstev Solidarnostnega sklada EU zaradi škode, ki jo je povzročil žled v Sloveniji. Poslanskim kolegom je predlagala, da podprejo pomoč v višini dobrih 18 milijonov evrov za Slovenijo. V Sloveniji je žled poškodoval skoraj polovico slovenskih gozdov, skoraj vsako četrto gospodinjstvo oz. 15% prebivalcev Slovenija pa je ostalo brez električne energije zaradi poškodb električnega omrežja. patricijasulin8

 

Poročilo poleg tega zajema še pomoč trem drugim državam zaradi naravnih nesreč, ki so jih doletele: poplave v Italiji, potres v Grčiji ter žled in poplave na Hrvaškem v skupnem znesku skoraj 47 milijonov evrov. Največji delež pomoči je namenjen Sloveniji.


 patricijasulin7


Šulinova, ki je tudi podpredsednica Odbora za proračun, je ob tem izrazila zadovoljstvo, da Evropska unija znova izkazuje solidarnost z državami članicami, ko potrebujejo pomoč zaradi naravnih nesreč. “Predlagana finančna sredstva bodo Sloveniji, Italiji, Grčiji in Hrvaški omogočila obnovo osnovne infrastrukture in zagotovitev storitev, povračilo stroškov zaradi izrednih razmer in reševalnih operacij ter kritje nekaterih stroškov sanacije v prizadetih regijah”, je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.