CD5D3997-21CB-4233-BBB5-007B015D35FF

Patricija Šulin pri generalnem direktorju SŽ

Vodstvo Slovenskih železnic prisluhnilo pobudi evropske poslanke za vzpostavitev potniškega prometa med Gorico in Novo Gorico.

 

Evropska poslanka Patricija Šulin je novembra na ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča in generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa naslovila odprto pismo v zvezi s ponovno oživitvijo železniške povezave Gorica-Nova Gorica-Šempeter-Vrtojba. V pismu je poudarila, da je Odbor za promet in turizem v Evropskem parlamentu, ki je izvedel študijo glede racionalizacij železniških povezav, železniško vozlišče Gorica–Nova Gorica–Šempeter–Vrtojba, ki bi Slovenijo po sodobnih železniških tirih povezalo z Italijo, vključil med 15 najpomembnejših manjkajočih evropskih železniških povezav. V prvi vrsti pa je evropska poslanka odgovornim postavila vprašanje, kdaj lahko pričakujemo vzpostavitev potniškega prometa med obema Goricama.

 

Pobuda je padla na plodna tla in danes je evropsko poslanko Patricijo Šulin sprejel generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes skupaj s pomočnikom direktorja za potniški promet Milošem Rovšnikom in direktorjem področja infrastrukture Matjažem Kranjcem, ki so pojasnili, da pri vzpostavitvi potniškega prometa med Novo Gorico in Gorico prihaja do težav na italijanski strani. Pogovori sicer potekajo že dalj časa na različnih ravneh in se bodo nadaljevali tudi v novem letu, ko bodo, kot so zatrdili, le poskušali priti do skupnega dogovora o uvedbi potniški vlakov med državama na Goriškem območju, veliko podpore pri tem kaže vodstvo dežele Furlanije-Julijske krajine in številna turistična združenja.

 

Na Slovenskih železnicah pa se zavedajo tudi velikega pomena Bohinjske proge, ne zgolj iz turističnega vidika, ampak kot pomembno transportno pot med Jesenicami in Koprom, ki bi lahko občutno razbremenila Gorenjsko progo. Ta potencial bo morala prepoznati naslednja vlada in pripraviti projektno dokumentacijo ter zagotoviti denar v proračunu, da bo Bohinjska proga tehnično usposobljena prenesti tako povečan obseg tovornega prometa kot nuditi vse potrebne in pričakovane usluge za potnike, katerih število vsako leto narašča na račun turistov iz vsega sveta, ki zelo radi obiščejo ta prelep del Slovenije.