Paricija Sulin

Patricija Šulin: “Umor malteške preiskovalne novinarke je črn dan za demokracijo“

“Svoboda medijev je steber sodobne demokratične družbe. Današnja razprava o pravni državi na Malti kaže, da Evropski parlament ne molči, ko se je potrebno zavzeti za svobodo govora in medijski pluralizem“, je v razpravi o pravni državi na Malti na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu dejala Patricija Šulin.

 

Šulinova je spomnila na poskus umora novinarja Mira Petka. »Slovenskega novinarja Mira Petka so leta 2001 našli pred domačo hišo hudo pretepenega, šlo je za poskus umora. Novinar Petek je pisal o mahinacijah Nove kreditne banke Maribor in lokalnega gospodarstva, prepletenega s političnimi in kapitalskimi interesi posameznikov. Slovenska država vse do danes ni bila sposobna odkriti in kaznovati napadalcev na novinarja«, je bila kritična evropska poslanka.

 

»Umor novinarke Daphne Coruane Galizie je črn dan za demokracijo. Poleg odločne obsodbe tako zavrženih dejanj moramo zahtevati neodvisno mednarodno preiskavo umora ter malteške organe pozvati k zaščiti svobode medijev, pravne države in temeljnih pravic« je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

 

Priznana malteška preiskovalna novinarka Daphne Coruane Galizie, ki je največ pozornosti pritegnila s svojim blogom, na katerem je objavljala preiskovalne članke in komentarje o politikih, je bila umorjena 16. oktobra v eksploziji avtomobila blizu svojega doma v kraju Bidnija na Malti.