IMG_0781

Patricija Šulin: “Vsakršna dekriminalizacija družinskega nasilja je nedopustna!”

“Več kot tretjina žensk je že bila žrtev nasilja, v Evropi najpogosteje v družinskem okolju, kjer bi morala biti ženska najbolj varna, zato je vsakršna dekriminalizacija družinskega nasilja nedopustna. Konkretno v Rusiji izgubi, zaradi nasilnih partnerjev življenje okoli 14.000 žensk na leto, število žrtev nasilja pa narašča, tudi do 600.000 primerov na leto”, je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju v razpravi o izjavi visoke predstavnice Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federice Mogherini o nedavni delni dekriminalizaciji družinskega nasilja v Rusiji dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

 

Po mnenju Šulinove je dekriminalizacija družinskega nasilja velik korak nazaj. Ženske pa na takšen način postajajo še bolj ranljive. “To je tudi velik odmik od zastavljenih ciljev EU o enakopravnosti med spoloma. V dokumentu Evropske komisije »Strateško sodelovanje za enakost spolov 2016 – 2019« je navedenih 5 ključnih področij ukrepanja, tudi spodbujanje enakosti spolov zunaj meja EU in boj proti nasilju, zato smo dolžni ostro obsoditi vsakršno nasilje in to kjerkoli na svetu”, je bila jasna evropska poslanka.

 

“Presenetljivo pa je, da je predlog spornega amandmaja delo ženske. Ta primer je jasen pokazatelj, da je družinsko nasilje tesno prepleteno z nazori družbe in tradicijo. Zato si moramo še naprej prizadevati za večjo ozaveščanje žrtev in preventivne ukrepe, o ničelni toleranci do nasilja pa seznaniti že deklice, saj je odnos do ženske v največji meri odvisen prav od vzgoje v družini”, je poudarila Patricija Šulin.

 

“V kolikor sklonimo glave pred rusko namero, ki je v navzkrižju z mednarodnimi zavezami človekovih pravic, potem kršimo lastne zaveze, saj je skrb za pravice žensk in njihovo dostojanstvo tudi temeljni pogoj za mir in varnost po svetu”, je zaključila evropska poslanka Patricija Šulin.

 

Ruski poslanci so nedavno potrdili spremembe zakona s katerimi so dekriminalizirali vsa dejanja nasilja v družini razen posilstva in hujše telesne poškodbe ter s tem krepko omilili kazni za družinsko nasilje. Pretepanje bližnjih družinskih članov odslej ni več kaznivo dejanje. Če storilec partnerki ali otroku ni povzročil hujše telesne poškodbe, mu grozi denarna kazen ali 15 dnevni pripor. Doslej je bilo nasilje v družini kaznovano z dvema letoma zapora.