img_0347

Patricija Šulin za dosleden in učinkovit boj proti organiziranemu kriminalu, korupciji in pranju denarja

image_pdfimage_print

“Organizirani kriminal, korupcija in pranje denarja ne ogrožajo le svobode gospodarske dejavnosti in konkurenčnosti, temveč predvsem varnost in svobodo vseh državljank in državljanov. Če se želimo tako na evropski kot nacionalni ravni uspešno zoperstaviti tem grožnjam, ki nas hromijo, ne smemo več odlašati s primernimi ukrepi”, je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu ob robu razprave o boju proti korupciji in nadaljnjih korakih na podlagi resolucije Odbora za organizirani kriminal, korupcijo in pranje denarja dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

 

Po mnenju Šulinove potrebujemo poleg močnejšega zakonodajnega okvira tudi učinkovitejše pravosodno in policijsko sodelovanje na ravni EU. “Zaradi čezmejne razsežnosti kriminalnih združb potrebujemo enotno opredelitev kaznivih dejanj ter tesno sodelovanje med nacionalnimi organi in agencijami Evropske unije. Ustanovitev Evropskega javnega tožilstva, neodvisnega od nacionalnih vlad in institucij EU, je pravi korak v smeri učinkovitejšega boja proti korupciji”, je bila jasna Šulinova.

 

Šulinova tudi v Sloveniji pogreša večjo angažiranost v boju proti korupciji. “Na Indeksu zaznave korupcije največje mednarodne mreže za boj proti korupciji Transparency International Slovenija v zadnjih letih ni dosegla večjega napredka, kar nas ne more navdajati z optimizmom. Le dosledno in učinkovito ukrepanje bo pripeljalo do vidnejšega napredka”, je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

 

Posebni odbor za organizirani kriminal, korupcijo in pranje denarja je bil ustanovljen z namenom preučevanja in analize tovrstnih pojavov kriminala ter priprave celovitega in strukturiranega načrta za boj proti njim na evropski ravni. Poročilo o boju proti korupciji in nadaljnjih korakih na podlagi resolucije odbora med drugim ponovno poziva k sprejetju evropskega akcijskega načrta za izkoreninjenje organiziranega kriminala, korupcije in pranja denarja, za uspešnost tega načrta pa bi bilo treba zagotoviti ustrezna finančna sredstva in usposobljeno osebje.