fullsizerender

Patricija Šulin za krepitev položaja in spodbujanje razvoja javnih knjižnic

image_pdfimage_print

Evropska poslanka Patricija Šulin se je v Evropskem parlamentu v Bruslju udeležila interaktivne razstave Generation Code: born at the library v sklopu projekta Javne knjižnice 2020, ki si prizadeva za promocijo javnih knjižnic v Evropi.

 

»Javne knjižnice predstavljajo pomembno kulturno in izobraževalno ustanovo v današnji družbi. Nedavna raziskava, ki kaže, da knjižnice vsaj enkrat letno obišče 86% Slovencev, to tudi potrjuje«, je ob srečanju s predstavniki splošnih knjižnic iz vseh 28 držav članic Evropske unije dejala Patricija Šulin.

 

»V današnjih časih hitrega napredka in razvoja se javne knjižnice soočajo s številnimi izzivi, kako se preobraziti v moderne knjižnice, ki bodo poleg izposoje knjig ponujale tudi dostop do informacijske tehnologije, interneta in izvajanja računalniških usposabljanj«, je bila jasna evropska poslanka.

 

Šulinova je ob prihajajočem Dnevu reformacije in rojstvu slovenskega knjižnega jezika spomnila, da imajo javne knjižnice pomembno vlogo pri ohranjanju in krepitvi slovenskega jezika. »Slovenski narod in država brez slovenskega jezika ne bi obstajala. Javne knjižnice skrbijo za ohranjanje in krepitev slovenskega jezika, zato jih je potrebno venomer krepiti spodbujati njihov razvoj«, je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

 

Evropska poslanka Patricija Šulin se je ustavila tudi na slovenski stojnici in se srečala z Bredo Karun, direktorico Mestne knjižnice Kranj, ki na interaktivni razstavi predstavlja slovenske knjižnice.