Patricija Šulin za nevtralnost interneta

Evropski poslanci Patricija Šulin, Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič so se danes v Strasbourgu močno zavzeli za nevtralnost interneta na glasovanju o predlogu Sveta v zvezi z odprtim internetom in elektronskimi komunikacijskimi omrežji in storitvami ter o gostovanju v mobilnih omrežjih.


Čeprav je večina poslancev Evropskega parlamenta podprla predlog Sveta, ki postavlja veliko nižje standarde na področju nevtralnosti interneta, kot jih imamo v Sloveniji uzakonjene že od leta 2012, so štirje poslanci slovenske EPP delegacije podprli predloge sprememb, ki v tekst vnašajo določila o nevtralnosti interneta.


Poslanci sicer pozdravljajo predlog Sveta o ukinitvi plačevanja gostovanja v mobilnih omrežjih, a ne za ceno veliko nižjih standardov na področju nevtralnosti interneta, kot je to predlagal kompromisni tekst Sveta.


Leta 2012 je bila v Sloveniji kljub nasprotovanju levice v Državnem zboru – SD je celo vložila amandmaje, ki so nevtralnost interneta črtali – uzakonjena nevtralnost interneta.


Internetna nevtralnost koristi končnim uporabnikom, evropskim državljanom in je nujna za zagotavljanje poštene konkurence na trgu. Namesto, da dopustimo nastanek “interneta dveh hitrosti”, je potrebno zagotoviti, da bo dostop brez diskriminacije enak za vsakogar ter da ne bo prihajalo do nastajanja monopolov in omejevanja zdrave konkurence. To je pomembno tako z vidika običajnega uporabnika interneta, kot z vidika izobraževanja ter konkurenčnosti predvsem malih in srednjih podjetij, ki predstavljajo več kot 98 % vseh evropskih podjetij.