EZTS GO

Patricija Šulin za ponovno oživitev železniškega vozlišča Gorica – Nova Gorica – Šempeter-Vrtojba

Evropska poslanka Patricija Šulin se je na srečanju z županom mestne občine Nova gorica Matejem Arčonom, županom občine Šempeter-Vrtojba Milanom Turkom, županom občine Gorice Rodolfom Ziberno in direktorico Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje vseh treh občin (v nadaljevanju EZTS GO) Sandro Sodini, zavzela za ponovno oživitev železniškega vozlišča Gorica – Nova Gorica – Šempeter-Vrtojba. »Pomembnosti omenjene železniške povezave za prevoz oseb in blaga ter razvoj turizma pritrjuje tudi nekdanji predsednik Odbora za promet in turizem v Evropskem parlamentu, ki je železniško povezavo Gorica – Nova gorica uvrstil med petnajst glavnih manjkajočih čezmejnih železniških povezav v Evropi«, je dejala Šulinova.

»Z oblikovanjem italijansko-slovenskega celovitega transportnega sistema bomo prispevali k večji dostopnosti čezmejnega potniškega prometa, s čimer bi vsa tri mesta ter različne kraje iz slovenske notranjosti povezali s Koprom, Trstom in Tržičem ter letališči v Ljubljani, Ronkah in Benetkah«, je prepričana evropska poslanka Patricija Šulin.

Šulinova je pozdravila odločitev pokrajinskega sveta v Gorici ter mestnega sveta v Novi gorici, ki sta podprla pomembnost ustvarjanja pogojev za uresničitev čezmejne logistične platforme. »Žal pa se slovenska vlada oz. Ministrstvo za infrastrukturo ne zaveda potenciala oživitve goriškega železniškega vozlišča. Ministrstvo očitno zanemarja razvoj mednarodnega prometa skozi goriško območje, saj ga ni uvrstilo v projekt »Strategija razvoja prometa v Republiki Sloveniji«, ki ga je pripravilo pred dvema letoma s projekcijo do leta 2030. To posledično tudi zmanjšuje možnosti za pridobitev evropskih sredstev«, je bila kritična Patricija Šulin.

Patricija Šulin se je seznanila tudi s pobudo za ustanovitev prve evropske posebne ekonomske cone na območju EZTS GO. »Pozdravljam pobudo treh občin, ki bi dolgoročno oživila gospodarstvo na tem območju ter premostila določene težave zaradi nacionalnih meja na čezmejnih območjih. S tem bi se pritegnilo dodatne investicije ter povečala zaposlenost in gospodarski razvoj«, je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.