029279D8-943A-436D-984E-96B99CDF552A

Pogovorni večer “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo”

Evropska poslanka Patricija Šulin je v sodelovanju z Inštitutom dr. Jožeta Pučnika, Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve Severna Primorska in MO SDS Nova Gorica organizirala pogovorni večer “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo,” ki je postregel tako z že znanimi kot tudi z manj znanimi dejstvi iz življenja in dela dr. Jožeta Pučnika, očeta slovenske države.

Gosta večera v Bukovici sta bila Gorazd Pučnik, sin dr. Jožeta Pučnika in dr. Andreja Valič Zver, predsednica Sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika.

 

Uvodoma je zbrane nagovoril dr. Milan Zver, poslanec v Evropskem parlamentu in pobudnik konferenčne dvorane v Evropskem parlamentu, ki so jo poimenovali po dr. Pučniku. “To je bilo pomembno simbolno dejanje, saj se je tako dr. Pučnika postavilo ob bok preostalim velikanom evropske politične zgodovine,” je poudaril dr. Zver, tesen sodelavec dr. Pučnika v devedesetih letih prejšnjega stoletja.

 

Sin dr. Pučnika, Gorazd Pučnik je orisal očetovo življenje in delo. Med drugimi je dejal, da je na očeta, ki je bil zelo dober sogovornik in zelo dosleden človek, zelo ponosen. “Skupaj sva preživela veliko časa, tudi v hribe sva hodila,” je dodal Gorazd Pučnik, ki se dodobra spominja prelomnih trenutkov v času osamosvajanja Slovenije in vloge svojega očeta pri tem.

 

Dr. Andreja Valič Zver, zgodovinarka in avtorica monografije Demos pa je predstavila vlogo Demosa pri nastanku samostojne in suverene države Slovenije. “Demos je v svoji nameri uspel, kar vidimo po tem, da je država nastala, za uspešno tranzicijo pa mu je zmanjkalo časa in politične moči,” je pojasnila dr. Valič Zver, ki se je v nadaljevanju osredotočila na dr. Pučnika, osrednjo osebnost Demosa.

 

Patricija Šulin, poslanka v Evropskem Parlamentu pa je spomnila na čas prizadevanj za mednarodno priznanje Slovenije, s čimer se sklene proces osamosvojitve. “Najpomembnejši datum je 13. januar 1992, ko nas je priznal Vatikan, mala država z visoko moralno avtoriteto. Papež Janez Pavel II., je že 27. junija 1991 pozval k miru v Sloveniji in na Hrvaškem ter opozoril na možnost državljanske vojne. 2 dni po priznanju Vatikana, torej 15. januarja, nas je priznala takratna celotna EU. 12 držav hkrati. Naša zaveznika sta bila predvsem Nemčija in Avstrija,” je bila jasna Šulinova, ki je ob prihajajočem dnevu samostojnosti in enotnosti poudarila, da je bila odločitev za samostojno in suvereno Republiko Slovenijo pravilna. “Skupaj pa lahko tlakujemo še uspešnejšo demokratično in evropsko pot!,” je še dejala poslanka.