22281894_2029221413981536_1880687779645329702_n[1]

Pogovorni večer “Slovenija v Evropi” v Murski Soboti: “Da razpoložljiv denar ostaja ni vedno kriva le bruseljska birokracija”

Evropska poslanka Patricija Šulin je na povabilo MO SDS Murska Sobota organizirala pogovorni večer z naslovom “Slovenija v Evropi,” kjer se je poslanki v Evropskem parlamentu pridružil tudi poslanec SDS v DZ RS Franc Breznik.

Uvodoma je zbrane v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota pozdravil predsednik odbora Karel Šoš, v nadaljevanju pa je Šulinova predstavila svoje delo v Evropskem parlamentu. “Sem članica Odbora za proračun in nadomestna članica v Odboru za nadzor proračuna in v Odboru za promet in turizem,” je povedala poslanka, ki se je osredotočila na predlog evropskega proračuna za leto 2018. Poslanka je pojasnila, da ostajajo prednostne naloge proračuna 2018 reševanje migracij, zaščita zunanjih meja EU in varnost njenih državljanov. “V proračunu pa so zagotovljena dodatna sredstva za strateške naložbe in trajnostno rast v podporo gospodarski koheziji in ustvarjanju delovnih mest za mlade,” je še pojasnila poslanka v Evropskem parlamentu, ki se je dotaknila tudi področja črpanja evropskih sredstev. “Slovenija ima v tej finančni perspektivi na voljo 3.2 milijarde evrov, vendar zamuja številne priložnosti, saj ni dovolj nacionalne podpore pri porabi sredstev,” je bila kritična poslanka, ki je poudarila, da ni zmeraj kriva le bruseljska birokracija, da razpoložljiv denar ostaja. Šulinova pa se je osredotočila tudi na zadnje plenarno zasedanje v Strasbourgu, kjer so evropski poslanci razpravljali o napredku izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije, letnemu poročilu Evropskega računskega sodišča za leto 2016 ter varnosti na evropskih cestah.

“Britanska vlada je dolžna predstaviti konkretne predloge o zaščiti vseh pravic, ki jih trenutno ima štiri in pol milijona evropskih in britanskih državljanov, popolnem spoštovanju finančnih obveznosti do Evropske unije ter rešitvi vprašanja meje med Irsko in Severno Irsko,” je dejala poslanka in dodala, da je napredek glede ključnih ciljev Evropske unije predpogoj za začetek pogovorov o prehodnih dogovorih ali prihodnjemu odnosu med EU in Združenim kraljestvom. O letnem poročilu Evropskega računskega sodišča pa je Patricija Šulin dejala, da je sodišče izreklo mnenje s pridržki in ne negativno mnenje, kar kaže na to, da se je upravljanje s sredstvi EU precej izboljšalo. Poslanka pa je izpostavila tudi probleme s katerimi se soočajo evropski vozniki tovornjakov. “Vozniki poročajo, da so še posebej zaskrbljujoče razmere v bližini mejnih prehodov in pristanišč. Tako vozniki kot njihov tovor so tarče kriminalnih aktivnosti, še posebej kraje, napadov in ugrabitev tovornjakov,” je opozorila poslanka v Evropskem parlamentu, ki je že pred več kot dvema letoma skupaj s kolegi poslanci Evropsko komisijo vprašala kako namerava ukrepati proti temu pojavu in zagotoviti varen in prost pretok blaga in storitev v EU.

Patricija Šulin se je osredotočila še na referendum o neodvisnosti Katalonije, ki so mu španske oblasti močno nasprotovale. “Obžalujem in obsojam nasilje nad katalonskim prebivalstvom, ki smo mu bili priča na nedeljskem referendumu. Ko se narod odloči za samostojnost, ga nič in nihče ne more zaustaviti, zato je potrebno najti primerno rešitev. Pozivam k strpnemu in demokratičnemu dialogu vseh relevantnih akterjev,” je bila jasna poslanka v Evropskem parlamentu.

Franc Breznik pa se je osredotočil na aktualno politično situacijo v Sloveniji, s poudarkom na področju gospodarstva. “Dve ključni temi za politiko v tem obdobju in času sta prehod v 4. industrijsko revolucijo in vse, kar je povezano z nacionalno in evropsko varnostno politiko,” je dejal Breznik, ki spregovoril tudi o priložnostih za mlade, ki se nahajajo na vseh teh področjih.

“Slovenija bi lahko bila država, ki bi vodila 4. industrijsko revolucijo. V roku 10-15 let bi lahko bila Slovenija sposobna izdelovati kakovostne električne avtomobile,” je prepričan poslanec v DZ, ki je dejal: “V stranki SDS vam obljubljamo vstop na vlak 4. industrijske revolucije. Obljubljamo vam vstop na pot razvoja!”

Franc Breznik se je v nadaljevanju dotaknil tudi afere vseh afer: IranNLBgate. “Zatajile so vse odgovorne institucije. Vedelo je cca 100 ljudi, nihče pa ni tega preprečil,” je bil jasen poslanec, ki je dodal, da bodo zarado dokapitalizacije bank še naši vnuki slabše živeli.

Prav tako se je Franc Breznik posvetil področju zaposlovanja. “Prekmurci odhajajo v tujino s trebuhom za kruhom in Vlada RS bi se morala za upad brezposelnosti zahvaliti Avstriji,” je poudaril poslanec, ki je prepričan, da bi k gospodarski rasti pripomogli z decentralizacijo in z manj birokracije.