Pogovorni večer v Novi Gorici: “Evropa na prelomnici: Kako naprej”

Na odlično obiskanem pogovornem večeru “Evropa na prelomnici: Kako naprej” sta evropska poslanka Patricija Šulin in gost okrogle mize Franc Breznik, poslanec SDS v DZ, spregovorila o trgovinskem sporazumu med ZDA in EU (TTIP), migrantski in begunski krizi in odzivnosti slovenske vlade na izzive pred katerimi se je znašla EU.


“Širitev trgovske in gospodarske izmenjave ponuja priložnost za nova delovna mesta in omogoča spodbujanje inovativnosti,” je dejala Šulinova, ki verjame, da lahko EU s TTIP precej pridobi, poudarila pa je, da se strogi zakoni EU, ki varujejo življenje in zdravje ljudi, zaradi TTIP NE bodo spremenili, poslanec Breznik pa je dodal, da trgovinski sporazumi vplivajo na gospodarsko rast.


Poslanca sta v Veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica izpostavila, da s TTIP ne bo prišlo do privatizacije vode in javnih služb kot nekateri strašijo, saj je to v rokah nacionalnih vlad in ne omenjenega sporazuma.

Drugi del pogovornega večera je bil namenjen razpravi in vprašanjem obiskovalcev, ki jih je zanimalo predvsem področje migrantske politike. Šulinova poudarja solidarnost za ljudi, ki potrebujejo zaščito, hkrati pa opozarja, da kriza ni rešljiva v EU in, da je potrebno poskrbeti za varnost. Franc Breznik pa je opisal situacijo iz terena. Poudaril je, da si želi močno, stabilno, gospodarsko uspešno in mirno EU, opozoril pa je na kaos, ki vlada v Sloveniji. “Imamo premalo policistov. Potrebujemo pomoč držav članic EU!”

Patricija Šulin je zbranim spregovorila še o drugih aktualnih področjih evropske politike. Omenila je področje o sporih majhne vrednosti in o nevtralnosti interneta. “Podpiram prosti trg na področju interneta ter prosti dostop do informacij,” je dejala Šulinova, ki je poudarila, da je konec leta 2012 vlada Janeza Janše sprejela Zakon o elektronskih komunikacijah, ki v 203. členu opredeli visoke standarde na področju nevtralnosti interneta.
IMG_0210

IMG_0213

IMG_0215

IMG_0216