Predlog EU proračuna za 2016 finančno podpira članice pri soočanju z begunsko krizo

“Treba je preiti od besed k dejanjem. Begunska kriza dobiva iz dneva v dan vse večje razsežnosti, zato podpiram dodelitev dodatnih finančnih sredstev za agencije Evropske unije, ki neposredno delujejo na področjih, ki so povezana z begunci in migracijo”, je podpredsednica Odbora za proračun, Patricija Šulin (ELS/SDS), podprla dodelitev dodatnih finančnih sredstev za najbolj prizadete države članice ter za agencijo Frontex, Evropski azilni podporni urad in Evropski policijski urad v proračunu EU za 2016.


Poleg sredstev za soočanje z begunsko krizo, se Evropska ljudska stranka v EU proračunu za 2016 zavzema še za stabilnejše financiranje programa Obzorje 2020, Instrumentov za povezovanje Evrope in nadaljevanje Pobude za zaposlovanje mladih. Slednja je po mnenju Šulinove še posebej pomembna za Slovenijo, da bi zmanjšali veliko razliko v brezposelnosti mladih med obema statističnima regijama. “V zahodni Sloveniji je bila leta 2014 brezposelnost mladih 15,7%, v vzhodni Sloveniji pa 24,4%. Številke so zelo zaskrbljujoče, zato podpiram stabilno financiranje operativnih programov v okviru Pobude za zaposlovanje mladih, da bi mladi kar najhitreje prišli do dela, usposabljanja ali izobraževanja”, je poudarila Patricija Šulin.


Predlog proračuna EU za proračunsko leto 2016 prinaša tudi občutno povečanje sredstev za mala in srednja podjetja, inovacije in tehnologijo, informacijsko tehnologijo, humanitarno pomoč, mlečni sektor ter transportne projekte.


Odbor za proračun je na današnji seji obravnaval in sprejel predloge sprememb splošnega proračuna Evropske unije za proračunsko leto 2016. Skupaj so člani odbora glasovali o 1902 amandmajih. Evropska ljudska stranka se ne strinja s stališčem Sveta, ki želi bistveno zmanjšati proračun.