46523946_1185935791556809_8255016272073326592_n

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec skuša s prefinjenimi pritiski onemogočati delovanje do vlade kritičnih medijev

Evropski poslanci iz vrst SDS dr. Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin so danes na Evropsko komisijo naslovili pisno poslansko vprašanje v zvezi z nedavnim pozivom predsednika vlade Marjana Šarca, ki je bil objavljen na uradnih spletnih straneh kabineta predsednika vlade, in v katerem je pozval podjetja, ki so v delni ali večinski državni lasti, naj prenehajo z oglaševanjem v medijih, ki širijo sovražni govor.

 

Nedavno je PV Marjan Šarec pozval podjetja, ki so v delni ali večinski državni lasti, naj prenehajo z oglaševanjem v medijih, ki širijo sovražni govor.

 

Kot ugotavlja Združenje novinarjev in publicistov, takšen poziv nevarno spominja na polpreteklo obdobje cenzuriranja medijev. Gre za poskus političnega onemogočanja delovanja medijev, ki so kritični do vlade, s pozicije moči. Znano je, da predstavniki vladnih strank predvsem opozicijskim medijem že nekaj časa očitajo, da širijo sovražni govor, pri čemer je to, kaj je sovražni govor, prepuščeno njihovi subjektivni presoji. ZNP dodaja, da vladna stran najpogosteje za sovražni govor označi že to, če mediji zgolj kritično pišejo o migracijah ali vladni politiki na tem področju.

 

Za presojanje o tem kateri zapisi presegajo svobodo izražanja so zadolženi organi pregona in sodišča, nikakor pa o meji svobode govora medijev ne sme presojati predsednik vlade.

 

Zato Evropsko komisijo sprašujem:

 

Ali je takšen poskus vpliva na delovanje in svobodo medijev v skladu z zavezami o spoštovanju svobode in neodvisnosti medijev, katerim se je zavezala Slovenija ob vstopu v EU?

Ali takšen poziv PV predstavlja tudi poskus političnega vplivanja na poslovne odločitve podjetij, katere naj bi svobodno sprejemale njihove uprave?

Kaj namerava v zvezi s tem Evropska komisija storiti?