Razprava o TTIP: “EU ne bo odstopila od visokih standardov”

“ZDA so že pol stoletja največji evropski zunanjetrgovinski partner in širitev trgovske in gospodarske izmenjave ponuja tudi od gospodarske krize opešani EU priložnost za gospodarsko rast in s tem povezana nova delovna mesta,” je na javni razpravi v Šempasu pri Novi Gorici dejala evropska poslanka Patricija Šulin.


Na pobudo svetnikov Mestne občine Nova Gorica so poslanci in stroka v razpravi “Globalni posli – lokalne posledice” iskali odgovore kako bo čezatlantski sporazum (TTIP) vplival na življenje kmeta, podjetnika in potrošnika.


Šulinova je poudarila, da zakonodaja EU določa visoke standarde glede hrane in zdravja, zato bo moral izvoz iz ZDA v EU izpolnjevati te zahteve, pojasnila pa je, da TTIP ne zahteva liberalizacije, deregulacije ali privatizacije nobene javne službe na nacionalni ali lokalni ravni.


“Verjamem, da lahko EU s TTIP precej pridobi. Prednosti so dostop do večjega trga za evropska in posledično tudi slovenska podjetja, spodbujanje inovatinovnosti, izboljšanje kakovosti in odprtje novih delovnih mest,” je sklenila poslanka v Evropskem parlamentu.
ttip1

ttip2

ttip3