4B49E16F-2D2D-41B2-BC2A-A766C504371F

Samostojnost in enotnost naj bo naše vodilo tudi za prihodnje čase

Tudi letos je na državni praznik ob dnevu samostojnosti in enotnosti potekal dvig slovenske zastave na Sabotinu v organizaciji Regijskega Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Severne Primorske, območnega Združenja VSO in območnega združenja Veteranov vojne za Slovenijo.

 

Dviga zastave se je udeležila tudi evropska poslanka Patricija Šulin, ki je poudarila, da je bila odločitev za samostojno Slovenijo pravilna. “Prebudimo v sebi pogum in ponos izpred 27. let,” je dodala poslanka, ki je uvodoma dejala, da je bil rezultat plebiscita, kjer se je 88,5 % vseh volivcev in 95 % udeleženih odločilo za samostojno, suvereno in neodvisno Slovenijo, ukaz politiki, da izvede osamosvojitev. “Tako smo 25.6.1991 uresničili želje naših prednikov po samostojni in suvereni RS,” je spomnila poslanka v Evropskem parlamentu, ki je v nadaljevanju pojasnila, da je bil narod v najbolj prelomnih časih slovenske zgodovine enoten, politika na drugi strani pa veliko manj kot se danes prikazuje. Patricija Šulin je nadaljevala, da smo lahko Slovenci in Slovenke upravičeno ponosni na proces osamosvojitve, mednarodno priznanje, vstop v Evropsko unijo in v zvezo NATO, uvedbo evra in uspešno predsedovanje Svetu Evropske unije. “Bili smo prva država članica iz širitvenega sklopa 2004 in 2007, ki smo prevzeli krmilo vodenja Sveta EU,” je še dodala poslanka, ki je poudarila prednosti članstva Slovenije v EU. “Zaradi uspešnosti nekaterih držav članic v EU, se tudi Slovenija gospodarsko hitreje razvija kot bi se sicer,” je dejala Šulinova.

 

“Evropska unija je nastala iz želje po miru in blaginji. Njena demokratična ureditev pa temelji na krščanski podstati,” je še dejala Patricija Šulin, ki je opozorila, da je na vseh nas, da mlade podučimo o pomenu in vrednotah demokracije ter demokracijo tako zavarujemo pred naraščajočimi ekstremizmi. “Dogodki kot je dvig zastave na Sabotinu pa so pomembni tudi zaradi širjenja vrednot slovenske osamosvojitve med mladimi, ki o procesu osamosvojitve še vedno ne vedo dovolj,” je bila jasna poslanka, ki je zbranim zaželela srečno in zdravo v letu 2018.