mMwNt666_400x400[1]

Slovenske identitete ne morejo izbrisati politično določene meje

Evropska poslanka Patricija Šulin se je na povabilo predsednice Krščanskega foruma SDS Simone Pavlič udeležila kongresa Krščanskega foruma Slovenske demokratske stranke, kjer so predstavili program dela za leto 2019.

 

Zbrane je poslanka nagovorila. Dejala je, da je Krščanski forum SDS eden izmed najbolj aktivnih in prepoznavnih forumov stranke, v nadaljevanju pa je izpostavila, da je krščanstvu tudi temelj sodobne Evrope. »Ustanovni očetje so bili globoko verni, česar niso nikoli skrivali. Robert Schuman, nekdanji predsednik francoske vlade in Evropskega parlamenta, je celo med kandidati za blaženega,« je bila jasna Šulinova, ki je dejala, da krščansko podstat izražajo tudi evropski simboli. »Zastava je sestavljena iz dvanajstih zvezd na modri podlagi, ki izhajajo iz Marijinega venca in predstavljajo deviško čistost, modra barva pa predstavlja nebo,« je pojasnila poslanka, ki je opozorila, da je krščanstvo še vedno na udaru in, da je več kot 500 tisočim kristjanom po svetu prepovedano svobodno izražanje vere, skoraj 100 tisoč kristjanov letno pa izgubi življenje. Ker nestrpnost do kristjanov narašča tudi v EU je Patricija Šulin poudarila, da v kolikor bi EU pozabila na svojo krščansko dediščino, bi bilo to zelo nevarno.

 

Kongresu pa je sledila slavnostna prireditev z naslovom »Slovenci po svetu in naša dodatna moč.« Bogat kulturni program je popestrila zanimiva razprava in razstava o življenju in delu Slovencev v Argentini. Poslušalce pa je ponovno nagovorila tudi evropska poslanka Patricija Šulin.

 

»Slovencev ni 2 milijona, Slovencev je 2.5 milijona. Pol milijona ljudi si je svoj prostor pod soncem poiskala izven meja domovine. Mnogi med njimi intenzivno ohranjajo ljubezen do domovine in do slovenskega jezika,« je bila jasna poslanka, ki je prepričana, da slovenske identitete ne morejo izbrisati politično določene meje. V nadaljevanju je pojasnila, da je aktivna v Medskupini za tradicionale manjšine, nacionalne skupnosti in jezike, kjer se kot evropska poslanka zavzema za ohranjanje manjšinskih pravic, jezikov in kulture.

 

»V Evropski parlament prinašam del Slovenije. V moji pisarni ponosno plapola slovenska zastava, na mojo pobudo pa smo ob četrt stoletja samostojnosti slovenski poslanci v Evropski ljudski stranki pripravili razpravo na delovni skupini Paneuropa. Dodatno težo dogodku je dala uporaba slovenskega jezika, kar je na Paneuropi nekaj novega, saj drugače poteka izključno v angleščini, nemščini in francoščini,« je dejala Šulinova, ki s ponosom govori slovensko tudi na sejah v Evropskem parlamentu, v slovenščini pa nagovarja preko ustnih in pisnih vprašanj tudi Evropsko komisijo. Patricija Šulin je v Bruselj ponesla tudi idrijsko čipko. Z organizacijo razstave je kolegom iz drugih držav pokazala pomemben del slovenske, pa tudi evropske kulturne dediščine.

 

»Kljub izzivom in težavam, nam domovina nudi kar nekaj razlogov za ponos: mednarodno priznanje, članstvo v Organizaciji združenih narodov, vstop v zvezo NATO in v EU, sprejem evra in uspešno predsedovanje Svetu EU so le nekatere izmed uspešnih potez naše mlade države,« je svoj nagovor zaključila poslanka v Evropskem parlamentu.