Paricija Sulin

Šulin: »Evropa mora ohranjati svojo kulturno identiteto in se pripraviti na izzive napredka digitalne tehnologije«

»Evropska politična skupnost med različnimi narodi in kulturami Evrope predpostavlja razumevanje in odgovornost drug do drugega in stremi k ohranjanju kulturnih razlik in kulturne identitete Evrope in na nas je, da to skrbno varujemo za prihodnje rodove«, je uvodoma dejala evropska poslanka Patricija Šulin v razpravi o sklepih s seje Evropskega sveta 19. in 20. oktobra in predstavitvi agende voditeljev.

 

Šulinova je izrazila zadovoljstvo nad spodbudnim razvojem na področju migracij v Evropi. »Prizadevanja glede povečanega nadzora nad zunanjimi mejami in zmanjšanju nezakonitih tokov pri sredozemski poti moramo utrditi ter jih preusmeriti v dolgoročno vizijo. Za to pa bo potrebno okrepiti sodelovanje z državami izvora in državami tranzita. Skupni azilni sistem je potrebno urediti«, je bila jasna evropska poslanka.

 

Po prepričanju Patricije Šulin je digitalna tehnologija, ki je bila poleg migracij ena od pomembnih zadev o katerih so razpravljali voditelji EU, eden ključnih izzivov za prihodnost Evrope. »Digitalna prihodnost za Evropo mora biti več kot le digitalni enotni trg. Evropa se mora pripraviti na izzive in priložnosti izjemnega napredka digitalne tehnologije, ki vpliva na vse vidike našega življenja. Odpraviti moramo vse ovire in omejitve s katerimi se soočajo državljani in digitalna ter zagonska podjetja. Le tako bomo v največji možni meri izkoristili ves potencial, ki ga ponuja digitalni razvoj«, je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

 

Voditelji držav članic Evropske unije so se 19. in 20. oktobra sestali na seji Evropskega sveta, kjer so razpravljali o številnih pomembnih zadevah, med drugim o migracijah. Voditelji so pozdravili napredek glede nadzora na zunanjih mejah in zmanjšanja nedovoljenih migracij ter se ponovno izrekli za skupni pristop. V zvezi z digitalnim področjem so izrazili potrebo po pospešitvi dela za dokončanje enotnega digitalnega trga, zlasti glede svežnja Komisije za kibernetsko varnost in ukrepov za odstranjevanje nezakonitih spletnih vsebin.