IMG_0352

Šulin: “Nespoštovanje predpisov, čemur smo bili priča tudi v Sloveniji, ovira učinkovit boj proti terorizmu”

Evropska poslanka Patricija Šulin se je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v razpravi o Evropski agendi za varnost zavzela za hitro izboljšanje vseh potrebnih ukrepov za izboljšanje boja proti terorizmu. “Evropska unija mora ostati varna. Kljub nekaterim zakonskim izboljšavam, ki smo jih na evropski ravni sprejeli v zadnjem letu, se še vedno soočamo s številnimi vrzeli na področju boja proti terorizmu”, je ob robu razprave dejala Šulinova.

 

Poleg sistematične kontrole na zunanjih mejah ter naključnih in usklajenih kontrol na notranjih mejah je po mnenju Šulinove potrebno predvsem dvigniti nivo na področju izmenjave informacij med državami članicami. “Nesprejemljivo je namreč, da se še vedno soočamo z omejenim dostopom ter neizmenjavanjem baz podatkov med državami članicami, kar bistveno ovira učinkovitejši pregon terorizma”, je bila jasna Patricija Šulin.

 

Evropska poslanka je poudarila tudi na pomembnost spoštovanja predpisov, ki smo jih sprejeli na evropski ravni. “Spomnimo se samo na največji migrantski val v letu 2015, ko je Slovenijo prečkalo na deset tisoče migrantov, država pa ni v celoti izvajala schengenskih predpisov, saj so bili prstni odtisi vzeti komaj desetini”, je spomnila Patricija Šulin.

 

“Terorizem je globalna grožnja, s katero se moramo spopasti na lokalni, državni, evropski in globalni ravni. Zato moramo še naprej težiti k izvršitvi vseh potrebnih ukrepov, da bomo ubranili temeljne vrednote svobode, demokracije in človekovih pravic”, je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.