Šulin: Proračun za leto 2015 mora obdržati dovolj sredstev za raziskave in inovacije

Podpredsednica Odbora za proračun, Patricija Šulin (SDS/ELS), je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu v okviru razprave o proračunu EU za leto 2015 izrazila nezadovoljstvo s tem, da politiki nekaterih držav članic “doma izpostavljajo koristi in pomen investicij za ustvarjanje delovnih mest, na evropski ravni pa v Svetu zmanjšujejo investicijske izdatke, ki jih EU danes potrebuje bolj kot kdajkoli prej.”


Šulinova je opozorila, da se ji zdi še posebej pomembno “v proračunu za 2015 obdržati dovolj sredstev za raziskave in inovacije, da bi EU ostala vodilna na tem področju ter da bi ustvarjala kakovostna delovna mesta in bila konkurenčna v globalni ekonomiji.”


Ob koncu razprave je Šulinova izrazila nestrinjanje s predlogom Sveta: “Predlog ogroža verodostojnost EU in krši sprejete dogovore. Konec lanskega leta je bil sprejet bistveno nižji večletni finančni okvir za obdobje 2014-2020. Parlament ga je podprl pod pogojem, da države članice zagotovijo, da ne bo več prihajalo do ponavljajočih se izpadov v plačilih, ki komisiji onemogočajo spoštovanje njenih pravnih in finančnih zavez. Predlagane spremembe Sveta niso v duhu tega dogovora.”