FDAE7338-B1BA-47F7-ADEE-9F811FA315BE

Šulin: »Še vedno velik izziv je neenaka vključenost moških in žensk v Evropski uniji v oskrbo«

image_pdfimage_print

“Enakost med ženskami in moškimi je ena izmed pomembnih vrednot na katerih temelji Evropska unija. Žal vsi ugotavljamo, da se kljub vsem ukrepom, številnim besedam in deklaracijam, še vedno prepočasi uresničuje. Ženske, ki opravljajo enako delo kot moški in na enakem položaju, so povprečno slabše plačane, kar se še posebej pozna v starosti, ko so ženske zaradi nižje pokojnine bolj izpostavljene revščini«, je ob robu razprave o storitvah oskrbe v EU za večjo enakost spolov na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu dejala evropska poslanka Patricija Šulin, stalna poročevalka za enakost spolov pri Odboru za proračun.

 

Šulinova poudarja, da je na področju enake vključenosti moških in žensk v Evropski uniji v oskrbo še vedno veliko prostora za izboljšave. »Še vedno velik izziv je neenaka vključenost moških in žensk v Evropski uniji v oskrbo in gospodinjske dejavnosti. Namesto, da bi se delež časa, ki ga za nego in delo v gospodinjstvu porabijo ženske v primerjavi z moškimi nižal, se le ta v zadnjih desetih letih povišuje, to pa vodi do še večje razlike med spoloma na področju revščine, ki je največja med starejšimi«, je jasna evropska poslanka.

 

»Potrebujemo ukrepe tako na evropski ravni, kjer bi morali razviti in spremljati kazalnike kakovosti oskrbe ter tudi na ravni držav članic, ki bi lahko več storile na področju boljše pokritosti oskrbe v mestih in na podeželju, s tem bi izboljšali dostopnost in razpoložljivost oskrbe«, je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

 

Poročilo o storitvah oskrbe v EU za večjo enakost spolov med drugim tudi ugotavlja, da se razlike v zaposlenosti med spoloma zelo povečajo, ko imajo družine otroke, kar kaže na težave, ki jih imajo ženske pri usklajevanju obveznosti vzgoje otrok in obveznosti oskrbe s svojim delom, kar je posledica pomanjkanja ustrezne infrastrukture za javno oskrbo.