Video nagovor evropske poslanke Patricije Šulin iz Strasbourga

Lep pozdrav iz Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Tokrat sem vam javljam prvič, moj cilj pa je da vas bom, drage volivke in volivci, po vsakem plenarnem zasedanju na kratko seznanila z najpomembnejšimi temami. Skozi stike z vami v predvolilni kampanji sem namreč spoznala, da je tovrstnih informacij premalo. In tudi zato morda prehitro in radi zvalimo na Evropsko unijo odgovornost za vse slabo, pozabimo pa na številne prednosti, ki jih prinaša. Ena od mojih predvolilnih obljub je bila to spremeniti.

 Tokratno zasedanje je bilo nekaj posebnega zame osebno. Na plenarnem zasedanju je bil namreč z veliko večino potrjen predlog ki sem ga pripravila jaz o denarni podpori odpuščenim delavcem v kovinsko predelovalni industriji v Španiji iz sredstev Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji. Menim, da je za dobrobit Evropske unije ključno, da si države članice, ki so v stiski zaradi globalne ekonomske krize, kar se da hitro ekonomsko opomorejo in se odpuščeni delavci čim prej vrnejo na trg dela.

 

V nadaljevanju bom spregovorila o treh temah tega tedna in sicer o zaslišanju Violete Bulc pred Odborom za promet in turizem, katerega članica sem, o evropskem proračunu za leto 2015 in o novi Komisiji, ki je bila včeraj izvoljena. Glede na okoliščine in kratek čas za pripravo se je ga. Bulc na zaslišanju dobro odrezala, a še zmeraj jo čaka precej dela. Tako pri tem, da bo bolje spoznala prometno področje, kot tudi da bo čim prej izpopolnila svoje skromne politične izkušnje. Ne zaradi nje, ampak zaradi izzivov, ki jih imamo v EU na področju prometa, da Slovenije raje niti ne omenjam. Povečati je treba varnost na cestah, izboljšati povezanost infrastrukture in ustvariti dejansko enoten evropski trg, še posebej v železniškem prometu. V EU bi lahko ustvarili za 5.5 milijard evrov letno več, če bi bil prometni sektor integriran bolje.

 

Danes sem dala glas za novo Evropsko komisijo pod vodstvom g. Junckerja. Izvolitev je bila po opravljenih zaslišanjih v odborih sicer bolj ko ne formalnost. Zdi se mi dobro znamenje, da začenja z delom brez zamud. Verjamem, da bo njena nova organizacija izboljšala učinkovitost. Vse skupaj nas čaka veliko dela, da bi zagnali investicije in povečali zaposlenost – Juncker je obljubil 300 milijard investicij. Želim in delala bom na tem, da bo dovolj velik delež namenjen prometu in turizmu. Delo Komisije pa ni omejeno le na gospodarstvo. Tukaj je še skrb za okolje, pa zdravje, pa izobraževanje, glede na napovedi pričakujem, da bo Komisija v naslednjem mandatu poskrbela tudi za boljši nadzor nad pravosodjem v državah članicah in od njih zahtevala, da se v pravosodju zmanjšajo sodni zaostanki ter da ne sme prihajati do kršenja človekovih pravic, med katere spadajo tudi politično motivirane sodbe.

 

Poslanci smo zavrnili znižanje EU proračuna 2015, kot ga predlaga Svet. Jasno je, da je treba tudi na EU ravni varčevati, toda tega ne moremo početi pri investicijah. V svojem nastopu na plenarnem zasedanju sem izrazila nezadovoljstvo nad dvolično retoriko, ki jo uporabljajo države. Predsedniki vlad doma izpostavljajo koristi in pomen investicij za ustvarjanje delovnih mest, nato pa na evropski ravni zmanjšujejo investicijske izdatke, ki jih EU danes potrebuje bolj kot kdajkoli prej. Še posebej se mi zdi pomembno obdržati dovolj za raziskave in inovacije, da bi EU ostala vodila na tem področju ter da bi ustvarjala kakovostna delovna mesta in bila konkurenčna v globalni ekonomiji. Poslanci smo tudi odločno zahtevali plačilo zapadlih obveznosti v proračunu 2014. Gre za projekte, ki so bili odobreni in izvedeni in občine, regije in podjetja čakajo na povrnitev vloženih sredstev.

 

Za vse nas, še posebej pa za Slovenijo je pomembno, da EU dobro funkcionira. Kot poslanka v Evropskem parlamentu se zavedam svoje vloge in odgovornosti, ki jo imam pri tem, kot tudi moje obljube, drage volivke in volivci, da bom svoje poslansko delo odgovorno opravljala in dobro zastopala vaše interese v evropski mašineriji!

 

Lep pozdrav do novembra!