Spravni postopek1

Za skupno mizo do dobrega kompromisa o EU proračunu 2018

»Z dobrim kompromisom smo EU proračun za 2018 uspešno spravili pod streho,« je ob koncu maratonskih pogajanj, ki so se začela  v petek dopoldne in končala v soboto zgodaj zjutraj, med Svetom, Evropskim parlamentom in Komisijo dejala Patricija Šulin, ki je v spravnem postopku sodelovala kot članica delegacije Evropskega parlamenta, sicer pa je članica parlamentarnega Odbora za proračun.

 

Šulinova je še posebej vesela, da je Svet prisluhnil argumentom Evropskega parlamenta in bo EU za soočanje s problemi na področju varnosti namenila več denarja. »Dve leti nazaj smo bili ravno sredi pogajanj o EU proračunu za 2016, ko se je zgodil napad v Parizu. Teroristična nevarnost še zdaleč ni mimo,« je realna Patricija Šulin. »Organom, ki jo lahko preprečujejo, kot je denimo Evropski policijski urad (Europol), Urad za evropsko pravosodno sodelovanje, Eurojust, Evropski azilni podporni urad EASO in Agencija za evropski globalni navigacijski satelitski sistem, Agencija za GNSS, je treba dati orodja za delo.« Obe instituciji se tudi strinjata, da je treba nekaj narediti za tiste, ki so poškodovani v terorističnih napadih oz. za družine preminulih, saj se ta pomoč trenutno zelo razlikuje od države do države. »Premalo je samo simbolična solidarnost z minutami molka in spuščenimi zastavami, zato smo Komisijo pozvali o finančni pobudi, ki bi pomagala žrtvam terorističnih napadov.«

 

»Naši raziskovalci ne bodo parkirani na odstavnem pasu, našim mladim pa so spet malo bolj odprta vrata za nabiranje izkušenj v tujini. Gre za pomemben uspeh Evropskega parlamenta,« je Patricija Šulin komentirala končen dogovor na področju raziskav in izobraževanja, saj bodo programi, kot so Obzorje 2020, Cosme in Erasmus+, dobili 105 milijonov evrov svežega denarja.

 

Za boj proti brezposelnosti mladih bodo sredstva ostala, kot so bila predlagana, čeprav se je Evropski parlament trdno pogajal za več. »Imamo pa zagotovilo, da bo poraba med letom 2018 ponovno preverjena in sredstva po potrebi dodana.«

 

Evropske institucije so bile soglasne glede prioretnih področij, torej podpora konkurečnosti, še posebej spodbujanje raziskav, gospodarske rasti in zaposlovanja, soočanje z migrantsko krizo in zagotavljanje varnosti, njihovi pogledi pa so se razlikovali v tem, koliko sredstev jim nameniti. »Nekaj se že da narediti z bolj učinkovito porabo denarja, ne pa vsega, zato so potrebna dodatna sredsteva,« je Šulinova ocenila izhodišče Sveta, ki je želel nove naloge doseči predvsem z večjo učinkovitostjo. Zaradi tega so bila po mnenju Šulinove pogajanja zahtevna in da je bil proračun sprejet »smo morali vsi pokazati dobro mero vzdržljivosti, pa tudi fleksibilnosti in dobre volje, da smo prišli do kompromisa, ki še zmeraj zagotavlja, da se bomo v Evropski uniji pregrizli skozi številne izzive, ki izhajajo iz kompleksnega geopolitičnega okolja, še vedno šibkega gospodarstva v EU, kot tudi podpirali pripravljenost EU za prihodnost.

 

Spravni postopek2Spravni postopek3Spravni postopek4Spravni postopek